• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

W którym kierunku IT mam się rozwijać? Programowanie, sieci komputerowe?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
594 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez ladybug Początkujący (350 p.)

Bardzo proszę o poradę, w którym kierunku powinnam się rozwijać albo na kogo jest obecnie duże zapotrzebowanie na rynku. 

Krótko o mnie: jestem kobietą, mieszkam w Skandynawii i tu skończyłam 3 letni odpowienik technikum ze specjalizacją it support. Miałam staż w firmie informatycznej, w szkole uczyłam się o sieciach komputerowych (cisco ccna), windows server administracja, group policy, active directory, trochę programowania C#, jednak programowania było bardzo mało w porównaniu do innych przedmiotów. 

W wolnym czasie czytam CCNA, robię zadania w Packet Tracer, uczę się HTML, CSS, JS (kupiłam front end bootcamp na Udemy i tam pokazują wszystko od początku), czytam też podręcznik do nauki C#. W przeszłości robiłam kurs online SQL server, więc podstawy baz danych też jakieś mam.

Jako uczennica / pracownica jestem dokładna, staram się, przychodzę do pracy (brzmi dziwnie ale ludzie w Skandynawii mają tendencję do częstego chorowania - tu gdzie mieszkam nie jest wymagane zwolnienie lekarskie na kilkudniową chorobę :P ) zdarzało się, że w szkole podczas pracy nad wspólnym projektem osoba odpowiedzialna za jakąś część sobie nie przychodziła i trzeba było za tę osobę wszystko robić. Ja dotrzymuję terminów i choćbym nie wiem jak była chora, nie mogłabym zawieść grupy. Z drugiej strony jestem raczej nieśmiała i nieasertywna, ale pracuję nad tym, bo wiem, że praca w IT to praca z ludźmi. 

 

Moim największym problemem jest to, że czytam wszystkiego po trochę, bo wszystko wydaje się interesujące i fajne, ale wyadje mi się, że w niczym nie jestem dostatecznie dobra. Myślę więc, że powinnam skupić się na jednej, maksymalnie dwóch rzeczy, ale nie potrafię podjąć decyzji, co odrzucić a na czym się skupić.

Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie albo pytania, które pomogą mi podjąć decyzję wink

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 15 marca 2022 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
W rozległej wiedzy nie ma nic złego ;) Mam dla Ciebie jedno proste pytanie. Jaki jest Twój cel? Chcesz znaleźć szybko stałą pracę czy masz możliwość próbowania w kilku specjalizacjach? Nie jesteś w niczym dostatecznie dobra do czego? Kiedy będziesz na poziomie dostatecznym to co byś zrobiła?

Ja też bawiłem się różnymi technologiami. W gimnazjum pisałem programy konsolowe w C++. Pod koniec gimnazjum programowałem modyfikację do gry 3D - Gothic. W technikum pisałem gry 2D w C# i XNA. Pod koniec technikum nauczyłem się PHP. A skończyłem jako front-endowiec ponieważ w moim mieście była to jedyna oferta pracy. I tak już zostało. Umiejętności BE często przydają mi się aby lepiej dogadywać się z osobami w zespole odpowiedzialnymi za backend. A w tym roku trafiłem do projektu gdzie robimy sklep z podglądem produktów w 3D. Gdy pisałem modyfikacje do gry 3D w gimnazjum nie myślałem że ta wiedza kiedyś mi się przyda jako frontend :D
1
komentarz 16 marca 2022 przez ladybug Początkujący (350 p.)

Dziękuję za odpowiedź. 

 Nie mam ciśnienia na szybkie znalezienie pracy, rozważam jeszcze dalszą edukację. Mieszkam w dużym mieście, w którym jest dużo szkół, uniwersytetów i przedsiębiorstw, więc możliwości rozwoju są duże. Wiem na pewno, że nie chcę pracować w supporcie, bo bardzo stresowałam się rozmową przez telefon i ciężko znosiłam rozmowy z wkurzonymi ludźmi.

"Nie jesteś w niczym dostatecznie dobra do czego? Kiedy będziesz na poziomie dostatecznym to co byś zrobiła?" Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie,  ponieważ nie jestem pewna siebie i swoich umięjętności, nie potrafię obiektywnie ocenić co potrafię i czy moja wiedza jest wystarczająca. Nie wiem jak mogłabym zmierzyć, czy poziom jest już dostateczny (może jakiś online test). Może zobrazuję to na przykładzie - przeglądam ogłoszenia pracy, w których jest sporo wymagań i najczęściej łapię się na tym, że myślę, że nie powinnam aplikować bo nie mam tych wszystkich wymienionych umięjętności i że nie nadaję się. Inny przykład: widzę posty tu na forum ludzi szukających innych do wspólnej nauki i wspólnych projektów i chciałabym napisać do tych osób, ale zawsze wtedy myślę, że te osoby mają już pewne solidne podstawy, ja jestem dopiero początkująca i że muszę się jeszcze więcej nauczyć, wtedy dopiero będę mogła się odezwać.

Obawiam się trochę tego, że będę się uczyć w nieskończoność wszystkiego, bo nie będę mogła się zdecydować na jakiś konkretny tor nauki i że zawsze będę się czuła niepewnie jeśli chodzi o umiejętności, bo zawsze będzie ktoś lepszy i mądrzejszy ode mnie. 

Twoje pomocnicze pytania bardzo mi pomogły i myślę, że muszę przemyśleć swój plan działania i popracować nad oceną siebie, może poszukam jakiegoś kołcza smiley

komentarz 16 marca 2022 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Cieszę się że pytania pomogły ;) Jeśli mogę od siebie polecić "kołcza" polecę 2 osoby: 

- Wydaje mi się że ważnym cytatem dla Ciebie może okazać się "Done is better than perfect" a ten cytat zawsze będzie mi się kojarzył z MiroBurn przedsiębiorcą który w obrębie swojego kanału podzielił się swoją drogą z etatu do bycia właścicielem kilku firm. https://www.youtube.com/channel/UCwmFNbGnBeEy9nTt42F4WHw

- Druga osoba którą polecę to Rafał Mazur. Bardzo fajnie opowiada o ludziach którzy osiągnęli sukces. Fajnie zobaczyć skąd zaczynali. Mi najbardziej przypadła do gustu historia Davida Gogginsa. Gość bez przygotowania przebiegł maraton. Zdrowotnie było to głupie ale pokazuje że odkładanie na później nie zawsze jest potrzebne. Tak może być z Twoją pracą może po prostu będzie trzeba zacząć pracować a pewność przyjdzie w trakcie.
https://www.youtube.com/watch?v=fu_0Ihq9xhA 
Linkuje od razu do materiału o Gogginsie ;) Daj znać czy się przydał ;) 
 

komentarz 23 marca 2022 przez ladybug Początkujący (350 p.)

Znalazłam w końcu czas na przesłuchanie historii o Gogginsie, materiał się przydał! Historia zrobiła na mnie duże wrażenie. 

Przypomniała mi się historia o Mauro Prosperi, który zgubił drogę podczas maratonu. Przeżył 9 dni na pustyni, próbując w międzyczasie popełnić samobójstwo, które się nie udało, bo był już zbyt mocno odwodniony.

Najlepsze jest to, że po tym wszystkim co przeszedł, wybrał się znowu na ten sam maraton smiley link do filmu o Mauro https://www.youtube.com/watch?v=apLSdNuUdKU

+1 głos
odpowiedź 15 marca 2022 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Rób to co lubisz najbardziej i rozwijaj to. Pieniądze same przyjadą.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 645 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 168 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2020 w Java przez malybyq Użytkownik (980 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 213 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2016 w PHP przez KrysztoSLU Użytkownik (690 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...