• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kable Sata - dyski

Cloud VPS
0 głosów
544 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2022 w Sprzęt komputerowy przez Niewiaryg Nowicjusz (160 p.)
Sprawa wygląda tak że na początku miałam dwa dyski, jeden ssd 64gb systemowy, i drugi HDD 250gb. Niedawno zmieniłam dysk systemowy na 1tb HDD, podpielam go tym samym kablem co wcześniej był podpięty SSD, potem chciałam podpiąć stary HDD 250gb kablem którym on był kiedyś podpięty ale system mi nie wykrywa tego dysku. Zmieniłam kabel sata podłączony do płyty glownej i problem był taki samym. Końcowo podpielam dysk SSD do tego kable który wychodził z tego wyjścia co na początku a nowy HDD podpielam do kabla który nie działał dla dwóch starych dysków i system się odpalił i widział oba dyski, jednak mam dziwne wrażenie jakby system się odpalił ze starego SSD bo wydaje się o wiele wolniejszy (wolniejszy bo SSD jest zapełniony w jakiś 95% albo i więcej). Moje pytanie jest takie, czemu te dyski nie chcą działać jak je podpinam w pewien sposób? I czy jest możliwość że system startuje z tego starego SSD? (W eksploratorze plików pokazuje mi że HDD 1tb jest dyskiem systemowym)
komentarz 13 marca 2022 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)

jednak mam dziwne wrażenie jakby system się odpalił ze starego SSD bo wydaje się o wiele wolniejszy

SSD wolniejszy od HDD?

komentarz 13 marca 2022 przez Niewiaryg Nowicjusz (160 p.)
Zgadza sie
komentarz 13 marca 2022 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (13,470 p.)
a co na kondycję dysku mówi hdsentiel lub hdtune?
komentarz 13 marca 2022 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)

@Niewiaryg, podejrzane to jest. Chyba że ten dysk SSD się rozpada, ale wtedy dostawałabyś jakieś info.

Czyli tak:

• jest stary dysk systemowy SSD i HDD na dane - wszystko działa.
  • nowy dysk systemowy HDD i stary HDD na dane - nie działa ten z danymi.
  • po podpięciu dodatkowo statego systemowego SSD wszystko działa, choć system wystartował z SSD.

Dobrze zrozumiałem?

@AnimaVillis, Pokazuje że wszystko okej, sam dysk ssd pokazuje że jest szybszy niby 

@j23, Są 3 dyski. Stare to ssd 64gb (który był dyskiem systemowym) i hdd 250gb który był na dane. Ogółnie chodziło o to że dwa dyski nie działają jak są podpięte do jednego wyjścia sata na płycie głównej mimo że działały wcześniej.

komentarz 14 marca 2022 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)

A jak podłączałaś nowy systemowy HDD, to ustawiałaś w BIOS-ie, by z niego startował system?

nie działają jak są podpięte do jednego wyjścia sata na płycie głównej

Musisz być bardziej precyzyjna w opisie, bo co to znaczy, że są podpięte do jednego wyjścia SATA? Tak się nie da przecież...

komentarz 15 marca 2022 przez Niewiaryg Nowicjusz (160 p.)
@j23, wszystko ustawiłam w biosie i już wszystko działa jednak nadal mnie to zastanawia bo chodzi o to że jak stary dysk HDD 250gb jest podpięty do danego wejścia Sata to nie działa, po czym jak go odpene i do tego samego wejścia Sata podepne stary dysk SSD 64gb to też nie działa. Ale gdy do tego wyjścia podepne nowy dysk HDD 1tb to działa bez zarzutów. Tamte dwa dyski działają jak je się podepnie do jakiegokolwiek inne wyjścia Sata. Moje pytanie jest takie, czemu tak się dzieje?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 8,020 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez Krupenz Początkujący (360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 101 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 102 wizyt

93,463 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,727 komentarzy

62,840 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...