Witam,
Sprawa jest trochę złożona, więc postaram się ją opisać w miarę szczegółowo. Jestem laikiem informatycznym, więc proszę wybaczyć niestosowanie specjalistycznej terminologii. Otóż w moim domu posiadam modem od firmy Toya, do którego jest podłączony router firmy NETGEAR. Router natomiast rozdziela sieć na 5 podłączonych do niego urządzeń. Dwa z tych urządzeń są podłączone kablem, trzy poprzez wi-fi. Ostatnio odkryłem, że gdy moi domownicy używają w tym samym momencie obu urządzeń, które są podłączone przez kabel, jakość internetu w urządzeniu (połączone przez wi-fi), które używam ja, DRASTYCZNIE spada.
Teraz opiszę, co w mojej wyobraźni chciałbym zrobić i prosiłbym o komentarze czy jest to w ogóle możliwe i jeśli jest, to jak to zrobić. Jeśli natomiast nie jest to możliwe, prosiłbym o sugestie, co innego mógłbym zrobić w mojej sytuacji.
Otóż chciałbym ograniczyć prędkość internetu stricte w obu tych konkretnych urządzeniach, które są podłączone przez kabel (domownikom nie zrobi to różnicy) w taki sposób, by to moje urządzenie (podłączone przez wi-fi) zgarniało powiedzmy 70-80% całego potencjału sieci. Czy jest to możliwe? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.