Witajcie. Mój problem polega na tym, że nie mogę nagrać obrazu ISO gry na płytę DVD+R DL. Straciłem już chyba 8 płyt. Wypalanie w losowym momencie za każdym razem staje w miejscu, nagrywarka zaczyna mielić na prowadnicy (co wyraźnie słychać) i wywala error. Używałem programów ImgBurn, Ashampoo Burning Studio 2018, Alkohol120% FE... Każdy program wywala błąd przy całkowicie innym sektorze na płycie. Dosłownie w losowym momencie zapis staje jak wbity w miejscu, nagrywarka zamieli jeszcze kilka razy i szuflada wyjeżdża po czym dostaję error w tych 3 programach. Nagrywarka jest raczej dobra, tak samo jak jej laser. Płyty CD, DVD+/-R nagrywała i nagrywa wyśmienicie. Po dwóch pierwszych wykrzaczonych DL'ach spróbowałem coś wypalić na zwykłej DVD+R 4,7 i nagrywarka zrobiła to bez zająknięcia. I wcale nie były to jakieś płyty z wysokiej półki oraz nie nagrywałem jakąś najniższą prędkością i żadnego problemu nie było. Wsadziłem znowu DL 8,5GB i te same jaja... W drodze Verbatimy DVD+R DL i zobaczymy co się będzie z nimi działo. Przecież ja zaraz zbankrutuję na tych płytach. Jeżeli pierwsza z brzegu verbatimka zrobi to samo to nawet nie marnuję reszty, bo zamówiłem cake 10szt. tylko zastanawiam się dalej. Poradźcie proszę coś, co mogłem ominąć. Będę mega wdzięczny za każdą uwagę i pomoc!
Płyty na jakich nagrywam: HP DVD+R DL 8,5GB
Model nagrywarki: HL-DT-ST DVD-RAM GH82N na sterowniku KU01
Wypalałem programami: Alkohol120%, ImgBurn, Ashampoo Burning Studio 2018 (Na legalnej licencji)
Próbowałem zapisów: x2,4 oraz x4 bo takie oferuje moja nagrywarka
Format w jakim zapisywałem: DAO oraz Incredible czy też Bez DAO
Nagrywarka normalnie wypala i czyta płyty CD i DVD+/-R jednowarstwowe, chińskie noname jak i najwyższej klasy znane większości Verbatim i TDK.