• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP czy Javascript? Co najpierw?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+1 głos
813 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2022 w JavaScript przez Maciurek Nowicjusz (150 p.)
Hej, jakiś czas temu zacząłem uczyć się tworzyć strony internetowe. Znam już mniej więcej HTML i CSS i chcę pójść w kolejny język i tu rodzi się moje pytanie.

Czego polecacie się nauczyć najpierw JavaScript, czy PHP? Dodam, że chciałbym na początku zrobić stronę ze swoim portfolio - różne animacje, parallaxy, przejścia itd.

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 15 lutego 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,770 p.)
Odpowiedziałeś sobie - do żądanych przez ciebie funkcjonalności nadaje się JavaScript.
+1 głos
odpowiedź 15 lutego 2022 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

W samej dokumentacji php-a masz napisane m. in.

What is PHP?

What distinguishes PHP from something like client-side JavaScript is that the code is executed on the server, generating HTML which is then sent to the client. The client would receive the results of running that script, but would not know what the underlying code was. You can even configure your web server to process all your HTML files with PHP, and then there's really no way that users can tell what you have up your sleeve.

jak myślisz

Znam już mniej więcej HTML i CSS i chcę pójść w kolejny język

można by powiedzieć, żeby uczyć się obu równolegle, i tak, i nie, bo "idąc" tylko w javascript masz "duże" podstawy pod Node.js, więc ostateczny wybór należy do ciebie.

BTW, Node.JS vs PHP in 2022: Which One to choose for your project?

JavaScript and PHP are both the largest programming languages in the world with 67.7% and 26.2% respectively. Before Node.JS came around, JavaScript was no competition to PHP and was used solely for frontend development. In fact, the languages worked in tandem: JavaScript was a technology for building frontend and PHP was used for the server-side. What has changed?

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 2,399 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kekk Początkujący (450 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,257 wizyt
–2 głosów
1 odpowiedź 562 wizyt

93,444 zapytań

142,436 odpowiedzi

322,698 komentarzy

62,806 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...