• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Licencje oprogramowania

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
492 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2022 w Inne języki przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)
Hej, chciałbym dopytać o kwestie licencji programów.

Często widzę w darmowych programach dopiski "Nie daje gwarancji, używasz na własne ryzyko".

Rozumiem że gdyby nie one to autor mógłby być oskarżony, wezwany do płacenia odszkodowania, pomimo tego że program jest darmowy?

 

Pytam bo chciałbym sam zrobić kilka publikacji całkowicie darmowych programów. Mówię też o udostępnieniu źródła na gicie. Po prostu dać coś od siebie do studni internetu. Jednak wszystkie moje dotychczasowe programy były pisane dla mojej firmy i nigdy sie nie przejmowałem licencjami.

 

Stąd moje pytanie: Jaką licencję powinienem dokleić(i gdzie ją wstawiać) żeby mieć "ochroniony tyłek". Programy chcę udostępnić za darmo, wraz z źródłami. Robiąc sobie co najwyżej wybitniejsze portfolio i wpisy na blogu.
komentarz 12 lutego 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
licencje się wykupuje nie dokleja ...
komentarz 12 lutego 2022 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)
Mówię o licencji na moje programy prze zemnie pisane.
komentarz 12 lutego 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
licencje się kupuje... "nie mozesz sobie  z czapy" nadac licencji i zagwarantować czegos. to sie kupuje. licencje CC mozesz okreslic rejestrujac program jako produkt- co tez kosztuje, albo restrujac nazwe jako marke.
Licencje do praw autorskich  masz z automatu na mocy prawa autorskiego
komentarz 16 lutego 2022 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)
ale te wykupienie licencji dotyczy tylko, kiedy chciałbym dac gwarancję?

A ja właśnie nie chce dawać gwarancji, tylko sie podzielić z szeroko rozumianym światem swoim dziełem.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 lutego 2022 przez Benek Szeryf (90,690 p.)
Ja bym udostępnił na licencji MIT, o ile masz pewność, że nie przeniosłeś praw autorskich na kogoś innego, tworząc produkt. Bo jeśli np. napisałeś aplikację, którą odsprzedałeś klientowi, to raczej nie możesz tego upublicznić. Jeśli to były programy, których tylko Ty używałeś lub Twoi pracownicy i jesteś jednocześnie ich autorem, to możesz upublicznić taką aplikację.
komentarz 12 lutego 2022 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)

Przeczytałem treść licencji MIT, podoba mi sie bo chyba to jest właśnie "dupo-chron", a żeby ktoś sobie pobrał/sprzedał czy wykorzystał fragmenty mojego kodu to faktycznie mi nie zależy ;)

Wystarczy zatem że wkleję TREŚĆ licencji w plik "LICENSE" na moim repo i to wystarczy? czy muszę umieszczać jeszcze jakąś informację w programie lub na stronie/blogu?

komentarz 12 lutego 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

a żeby ktoś sobie pobrał/sprzedał czy wykorzystał fragmenty mojego kodu to faktycznie mi nie zależy ;)

prawu autorskiemu podlega tylko i wyłącznie sposób wyrażania funkcji, więc jeśli ktoś napisze 1:1 program z twoimi funkcjami bez zmiany ich implementacji to moze dobrowolnie sprzedac i robic z tym co chce i dobrowolnie z tego korzystać, nie moze jednak przypisac autorstwa do funkcji mówiąc, że to jego dzieło. 
 

biblioteki w jezyku programowania mozesz pisac i korzystac z metod np sortowania piszac wlasne sortowania ... ale nie mozesz podmienic implementacji bibliotecznej kopiując jej wnętrze do własnej metody. - ergo jesli to zostanie wykryte, podlegasz wtedy pod wykroczenie w prawa licencji CC  

komentarz 16 lutego 2022 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)
Czyli (odnośnie drugiego akapitu) mogę w swoim programie wstawić fragment cudzego. Ale jakbym w cudzy program wstawił swoje trzy linijki to juz wykroczenie?
komentarz 17 lutego 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

możesz użyć cudzego kodu ... w ramach np funkcji sortującej tablic dostępnej w jakiejś bibliotece i wykonać 
 

tablica.funkcjaZBiblioteki(); //open-source

ale nie możesz tej wewnętrznej implementacji funkcji zmieniać po prostu skopiować jej kod zmienić, ewentualnie modyfikować samego pliku jeśli pobrałeś paczke 

komentarz 17 lutego 2022 przez Benek Szeryf (90,690 p.)
Przy tym, to czy możesz użyć czyjegoś kodu, zależy od licencji na której ten kod został opublikowany.
0 głosów
odpowiedź 12 lutego 2022 przez PH03NIX Mądrala (6,130 p.)

Przydatna strona przy wyborze licencji: choosealicense

Ogólnie jak nie dodasz licencji to teoretycznie nikt nie ma prawa korzystać, modyfikować i dystrybuować twojego dzieła. Oczywiście dodając kod np. do publicznego repozytorium na gihubie automatycznie zgadzasz się na ich warunki (przeglądanie kodu/forkowanie - więcej tutaj).

komentarz 12 lutego 2022 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)
Bardzo fajna strona! dzięki. Widze wg niej że to co chciałem to albo "MIT" albo "GNU GPLv3" ;)

Podobne pytania

+3 głosów
1 odpowiedź 504 wizyt
pytanie zadane 16 października 2021 w Inne języki przez imagim Obywatel (1,130 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 90 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2021 w Systemy operacyjne, programy przez yapyap Obywatel (1,730 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 231 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2020 w Grafika i multimedia przez KumberTwo Dyskutant (8,270 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...