• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyświetalnie Tak lub Nie na podstawie Czasu - JavaScript

Object Storage Arubacloud
0 głosów
139 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2022 w JavaScript przez nielot Obywatel (1,270 p.)

Witam,
Na stronie sklepu chciałbym umieścić skrypt który pokazuje że sklep jest zamknięty bądź otwarty w zależności od aktualnej godziny i dnia tygodnia.

<script>
        function zegarek()
        {
            var godzina = data.getHours();
            var dzien = data.getDay();
            var otwarcie;
            var stan;
            if (godzina > 7 <18) otwarcie = 0 + 1;
            if (dzien => 0 < 6) otwarcie + 1;
            if (otwarcie == 2) stan = "otwarty"
            if (otwarcie =! 2) stan = "zamknięty"

           var pokazDate = "Aktualnie sklep jest " + stan;

Niestety skrypt nie działa. Ktoś ma pomysł jak to lepiej napisać? Poniżej daję zdjęcie w których dniach i godzianch miało by pokazywać "otwarte"

komentarz 11 lutego 2022 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)
Masz gdzieś jakąś linię modyfikującą DOM? Bo jedyne co widzę to zapisywanie do zmiennej i nic więcej.
1
komentarz 11 lutego 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@nielot, na marginesie dodam, że taki przełącznik warto mieć również (a raczej przede wszystkim) po stronie serwera, żeby nie było sytuacji, że na froncie coś się wykrzaczy, albo ktoś to ograniczenie obejdzie i złoży zamówienie, gdy sklep rzekomo będzie zamknięty.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 lutego 2022 przez danielch Użytkownik (660 p.)
wybrane 11 lutego 2022 przez nielot
 
Najlepsza

Zalecałbym korzystanie ze zmiennej "Let". Moim zdaniem "Var" jest troszkę przestarzałe smiley

if (godzina > 7 <18) otwarcie = 0 + 1;
if (dzien => 0 < 6) otwarcie + 1;

Powyższe linijki są napisane niepoprawnie, nie ma takich warunków. Ja zapisałem to np tak. Wiem, że to może być skomplikowane ale po co pisać nie wiadomo ile linijek warunków

const box = document.querySelector('#box');    //U mnie ten element ma id "box"!

// const to stała w JavaScripcie (Możesz zamiast const wpisać var jak chcesz)

if ((godzina > 7) && (godzina < 18) && ((dzien >= 0) && (dzien < 6))) {


                box.innerHTML += '<b>Otwarty</b>';    //Oczywiście biorąc pod uwagę podłączenie do elementu HTML

            }

            else {
                box.innerHTML += '<b>Zamknięty</b>';    //Oczywiście biorąc pod uwagę podłączenie do elementu HTML
            }

 

+2 głosów
odpowiedź 11 lutego 2022 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Wyrażenie godzina > 7 <18 nie jest poprawne W jednym warunku możesz porównac zmienną tylko z jedną liczbą! Musisz to rozbić na dwa warunki i połączyć je operatorem &&. 

Czyli powinno być coś w ten deseń

if (godzina>=7 && godzina < 18)

To samo musisz z robić z warunkiem odnośnie dzień

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 828 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2018 w JavaScript przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 927 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2018 w Java przez heartagram Obywatel (1,770 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 826 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2019 w JavaScript przez Michał Lewandowski Nowicjusz (150 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,455 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...