• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak w ajax na tym samym pliku dodać drugą wartość do podmiany przy getElementById

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
117 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2022 w JavaScript przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)

Witam borykam się z problemem i nie wiem jak zrobić żeby na już działającym getElementById gdzie po wybraniu daty ładuje tabelkę z danymi i mam problem żeby dodatkowo załadował date w inne miejsce razem z tabelką którą ładuje przy $("#ans").html(data).

function selectf_data() {

            var x = document.getElementById("mobile").value;

            $.ajax({
                url: "pokazfakture.php",
                method: "POST",
                data: {
                    id: x
                },
                success: function(data) {
                    $("#ans").html(data);
                }
            })
        }

i ten script ładuje mi dane pobrane z

<?php

$k = $_POST['id'];
$k = trim($k);
$fak = mysqli_connect("localhost", "root", "", "osadnicy");
$sql = "Select * from faktura where f_data='{$k}'";
$res = mysqli_query($fak, $sql);
while ($rows = mysqli_fetch_array($res)) {
 ?>
    <tr>
        <td align="left" colspan="2">
            Zaliczka na czynsz,<br>
            fundusz remontowy,
            wywóz nieczystości,<br>
            wodę zimną i ciepłą,
            odprowadzenie ścieków,<br>
            ogrzewanie,
            koszty spółdzielni <br>
        </td>
        <td data-th="Kwota Brutto">
            <?php echo $rows['f_czynsz']; ?>zł
        </td>
    </tr>
    <tr>
        <td colspan="2">
            Zaliczka za energię elektryczną
        </td>
        <td data-th="Kwota Brutto">
            <?php echo $rows['f_prad']; ?>zł
        </td>
    </tr>
    <tr>
        <td colspan="2">
            Zaliczka na gaz
        </td>
        <td data-th="Kwota Brutto">
            <?php echo $rows['f_gaz']; ?>zł
        </td>
    </tr>
    <tr>
        <td colspan="2">
            Zaliczka na ubezpieczenie
        </td>
        <td data-th="Kwota Brutto">
            <?php echo $rows['f_ubez']; ?>zł
        </td>
    </tr>
    <tr>
        <th colspan="2" align="right">Razem:</th>
        <td data-th="Do zapłaty">
            <span style="color: green;"><?php echo $rows['f_razem']; ?>zł</span>
        </td>
    </tr>
<?php
}
$fak->close();

echo $sql;
?>

i teraz kombinuje jak z

$rows = mysqli_fetch_array($res))

które załaduje mi dane po wybraniu daty (i to już działa) ale jak przesłać dodatkowo przy tej samej funkcji

<?php echo $rows['f_data]; ?>

do innego id (np data) i zastąpi mi dane obecne tak jak to robi z tabelą

kombinowałam z podstawianiem nowych id w ajax do obecnej funkcji ale nie za bardzo jeszcze ogarniam ajaxa a w php próbowałam

<?php $_SESSION['f_data1'] = $rows['f_data']; ?>

ale to wyświetla mi obok istniejącej a potrzebuje żeby ją zastępował czyli po wybraniu jakiejś archiwalnej daty pokazał dane z datą z tamtego okresu w wybranym miejscu

była bym bardzo wdzięczna za pomoc albo nakierowanie co robię źle lub jak powinno się to robić

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 lutego 2022 przez overcq Pasjonat (21,650 p.)

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem problem, ale...

Możesz użyć DocumentFragment, do którego zaimportujesz kod html, albo bezpośrednio w elemencie #ans wyciąć znacznik z date, a kod html zaimportować też do drugiego znacznika, gdzie chcesz mieć date.

komentarz 8 lutego 2022 przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)

tak próbuje zrobić ale nie do końca wiem jak tzn obecnie to mi ładuje zaznaczony element, a jak do tego podpiąć żeby ładował kolejny do innego id przy tej samej operacji?

jak wycinałam i próbowałam dodać tak jak sugerujesz to ładował mi tylko część strony,

obecnie jako protezę mam tak że do #ans ładuje mi całą stronę ze zmianami w polach które chciałam

0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2022 przez VBService Ekspert (253,100 p.)

Do "przesyłania" wartości "kilku" zmiennych w jednym "zapytaniu" ajax-a dobrze nadaje się json, czyli

w twoim przypadku:

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 119 wizyt
pytanie zadane 11 października 2015 w JavaScript przez NXT Obywatel (1,860 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 266 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2019 w JavaScript przez Steady Obywatel (1,140 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 64 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2019 w PHP przez Neronys Bywalec (2,090 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...