• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Hybrydowe aplikacje, co i jak? Ionice, native, Quasar..

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
171 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2022 w JavaScript przez Renzov Obywatel (1,220 p.)
Hej wszystkim!

Chciałbym stworzyć swoją pierwszą aplikację mobilną przy użyciu VueJS. Czytałem trochę co i jak, ale nadal za bardzo nie rozumiem pewnych kwestii i się pogubiłem.

Chciałbym stworzyć aplikację mobilną którą będę mógł umieścić w App Store i Google Play'u. Tutaj pojawia się kilka pytań oraz kwestii w których nie wiem czy mam rację:

- React Native o raz Vue Native nie potrzebują żadnych "builderow" jak Cordova czy Capacitor? Jest także najbardziej zaawansowany co do API urządzenia?

- Quasar oraz Ionic są frameworkami UI które tylko przyśpieszą pracę nad apką mobilną.

- Widziałem kurs Quasar'a. Użytkownik użył powiadomień push, ale te pojawiały się poprzez przeglądarkę Chrome. Czy jeśli dobrze rozumiem, Quasar + Cordova to tak na prawdę dalej strona mobilna tylko bez "nakładki" przeglądarki?

- Aby powiadomienia były prawowicie od apki, musi ona być napisana albo w React Native albo w Vue Native? Czy można to w jakiś sposób to obejść?

Szukam czegoś, dzięki czemu będę w stanie zrobić apkę przy pomocy HTML, JS, CSS, ale żeby dało się ogarnąć jakoś te powiadomienia sensownie.

Serdecznie dziękuje za pomoc :)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 30 stycznia 2022 przez marcin99b Szeryf (79,300 p.)
vue native nie sprawdzałem, ale obstawiam że zasada działania taka jak react native

czyli tłumaczenie komponentów z frameworka, na obiekty aplikacji mobilnej (np obiekty androida, ios), przez to masz dużo problemów, bo nie wszystko jest tłumaczone tak jak chcesz, niektóre rzeczy wyglądają inaczej między systemami a na stronie jeszcze inaczej, sporo problemów z tym jest, ale finalnie działa to na natywnych komponentach, tak jak przy pisaniu tego w np kotlinie albo swiftcie

w przypadku PWA, masz po prostu przeglądarke w której odpala sie strona, tylko że przeglądarka jest "ukryta" a pliki strony są trzymane lokalnie, więc może działać offline i jest złudzenie jakby to była normalna aplikacja, dobre do aplikacji które nie wymagają super wydajności i dobrze by działały jako wersja mobilna strony (i często działają lepiej od stron, bo nie trzeba co chwile pobierać plików strony i nie ma pokazywania paska przeglądarki przy scrollowaniu)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 504 wizyt
pytanie zadane 26 września 2018 w Android, Swift, Symbian przez sapero Gaduła (4,100 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 263 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2018 w JavaScript przez reaktywny Nałogowiec (36,670 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 151 wizyt
pytanie zadane 19 września 2018 w JavaScript przez JeyJey Użytkownik (710 p.)

91,832 zapytań

140,506 odpowiedzi

316,996 komentarzy

61,163 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...