• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

dlaczego moje autorskie aplkacje są uznawane za wirusa? jak zapobiec

Cloud VPS
+1 głos
992 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2022 w Systemy operacyjne, programy przez Igorek Mądrala (6,290 p.)

i inne antywirusy tez to wykrywaja ale no.

Wiem ze nie tylko ja tak mam , i nie jest to wina samego kompilatora bo robielem aplikacje w roznych jezykach i nie zaleznie czy w c# kompilowany przez vsc czy w pythonie przez pyinstaller. Bardziej mi wlasnie chodzi czy da sie temu zapobiec? Bo to zwykly program z jedna linijką kodu tak wykrywa czy chocby kalkulator (mowie o prostych bo to nawet zadnych dodatkowych bibliotek nie wczytuje ani nie pobiera nic z sieci) . chcialbym sie tego pozbyc bo chocby jak przesylam jakis program koledze to sie boji uruchomic bo windows + kilka antywirusow mu blokuje ten plilk. To naprawde jakos dlatego ze ten plik jest jakis nieznany czy cos raczej, bo skanujac te pliki bezposrednio za pomocą malwarebytes nie wykrywa nic. 

wlasnie chyba o to chodzi (jak to ustawic) bo jak klikam np. uruchom jako administrator to przy takich moich apkach w pliku exe pisze ze od nie znanego wydawcy a takich profesjonalnych pobranych z internetu to nie pisze tak i nie wiem jak to zrobic 

bo powtarzam ze nie zalezy mi na tym wydawcy czy firmie czy o co tu chodzi tylko zeby no windows nie blokowal tych aplikacji

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2022 przez Velta Maniak (52,890 p.)

Najczęściej oprogramowanie antywirusowe blokuje świeżo skompilowany program wtedy, kiedy jego zachowanie jest podejrzane (np. usunięcie pliku) lub plik binarny nie jest podpisany cyfrowo – wtedy taka aplikacja jest często traktowana jako podejrzana i najczęściej informuje lub pyta użytkownika o dalsze kroki.

Antywirus aplikacje podpisane cyfrowo traktuje jako znacznie bardziej zaufane i ryzyko wystąpienia malware w takim przypadku ocenia na znacznie niższe.

Warto także dodać, że respektowane są wyłącznie certyfikaty zatwierdzone przez urząd certyfikacji.

czy da sie temu zapobiec?

Dodać ścieżkę wygenerowanego pliku do wyjątków skanowania systemu plików. Logikę aplikacji definiujesz Ty, więc wiesz, co ona wykona.

jak przesylam jakis program koledze to sie boji uruchomic bo windows + kilka antywirusow mu blokuje ten plilk

To już nie leży w Twojej gestii. Pozostaje zaufanie (jak przy każdej aplikacji o zamkniętym źródle, niezależnie od statusu zaufania przez ochronę antywirusową), lub – jeżeli na to pozwolisz – wysłanie kodu źródłowego zamiast wyniku binarnego, żeby skompilował to u siebie z użyciem dotnet publish.

BTW instalowanie na komputerze wielu antywirusów na raz to niepotrzebna utrata zasobów, pieniędzy i nierzadko ich funkcjonalności.

komentarz 30 stycznia 2022 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
certyfikat Windows.
0 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2022 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)

Problemem jest to, że tworzone aplikacje to typ EXE zwyczajnie, takie pliki na systemach Windows- które są wydawane, mają certyfikat ... który jest zawsze sprawdzany- stanowiący potwierdzenie, czy to firmowe, czy wydaniowe.

Jedną z opcji, aby natychmiast pozbyć się ostrzeżeń Microsoft SmartScreen, jest zakup certyfikatu podpisywania kodu „Extended Validation” (EV) od jednego z zatwierdzonych przez Microsoft urzędy certyfikacji (CA) oraz podpisanie aplikacji za pomocą tego certyfikatu EV. Jednak certyfikacja EV jest dostępna tylko dla kogoś, kto ma zarejestrowaną firmę.

Jeśli jesteś niezależnym twórcą oprogramowania bez zarejestrowanej firmy, nie możesz zakupić certyfikatu EV. Możemy wyłączyć Windows Defender SmartScreen lub spróbować wykonać następujące czynności:
1. Kliknij prawym przyciskiem instalator (.exe)
2.Wybierz opcję właściwości.
3. Kliknij pole wyboru, aby sprawdzić Odblokuj na dole Właściwości.

Istnieje jeszcze opcja utworzenia installera- > przyczym wtedy oznaczenie opcji odpowiednich do tego, abty na innych windowsach było to możliwe, jednak to może być zarówno skomplikowane jak i kosztowne również 

https://stackoverflow.com/questions/48946680/how-to-avoid-the-windows-defender-smartscreen-prevented-an-unrecognized-app-fro

Więc bez podpisu cyfrowego czy to twojego zakupionego, czy np w sytuacji kiedy wydajesz aplikacje na "np. Google Store" gdzie to Google Store- podpisuje certyfikat po sprawdzeniu, to nie ma opcji i u innych będzie to blokować.

Podobne pytania

93,467 zapytań

142,403 odpowiedzi

322,705 komentarzy

62,848 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...