• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ Builder problem z funkcją w Notatniku.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
271 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2022 w C i C++ przez Bubucziks Nowicjusz (220 p.)
void __fastcall TForm1::WyszukajwGoogleCtrlF31Click(TObject *Sender)
{

     if(Application -> MessageBox("Czy chcesz przejść do wyszukiwarki Google?" ,
     "Potwierdź" , MB_YESNO | MB_ICONQUESTION) == IDYES)
     {
         Form1 -> W1Click(MainMenu1);
         ShellExecute
         (NULL , "open", "https://www.google.com/" , NULL , NULL ,
         SW_SHOWNORMAL);


     }

}

Witam serdecznie,

Przerabiam obecnie kurs Pana Mirosława i jestem na odcinku, gdzie tworzę swój własny Notepad. Chcę stworzyć notepad identyczny jak ten w Windows, czyli trochę bardziej rozbudowany niż ten który prezentuje Pan Mirosław na swoim tutorialu. Powyżej zamieszczam funkcję, której zadaniem jest po naciśnięciu przycisku czy chcesz wyszukać w google:

1. Zadać pytanie użytkownikowi czy na pewno chcę otworzyć przeglądarkę.

2. Przejść do przeglądarki bądź też nie, zależnie od wyboru użytkownika.

3. Wkleić wcześniej skopiowany tekst do otwartej przeglądarki i od razu wyszukać.

W kodzie powyżej działa punkt 1 i 2 oraz działa kopiowanie tekstu. I tutaj moje pytanie jak mogę sprawić, aby tekst sam wkleił się do przeglądarki i zatwierdził wyszukiwanie, dokładnie tak samo jak to działa w Notepadzie Windows.

Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam:

Bubucziks

 

PS: Używam C++ Builder 6.

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 29 stycznia 2022 przez PH03NIX Mądrala (6,130 p.)

Mógłbyś za pośrednictwem kodu wykonać komendę cmd o treści: 

start  https://www.google.com/search?q=[wyszukiwana tresc]

system("start https://www.google.com/search?q=test");

 

komentarz 29 stycznia 2022 przez Bubucziks Nowicjusz (220 p.)
Komenda działa dzięki. Jednak mam jeszcze jedno pytanie, jak sprawić aby zamiast wyszukiwania słowa test bądź innego które za nie wpisze, komenda wyszukiwała zaznaczony tekst w notatniku?
komentarz 29 stycznia 2022 przez VBService Ekspert (252,740 p.)

Zaznaczony tekst z notatnika i skopiowany, zanim wkleisz musisz ...

Encode/Decode URLs in C++

komenda wyszukiwała zaznaczony tekst w notatniku?

na

komenda+wyszukiwa%C5%82a+zaznaczony+tekst+w+notatniku%3f

czyli całość

https://www.google.com/search?q=komenda+wyszukiwa%C5%82a+zaznaczony+tekst+w+notatniku%3f

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 207 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2021 w Java przez Beginner555 Obywatel (1,760 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 233 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 97 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...