• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomysły na wczytywanie części strony bez przeładowywania całej

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
2,024 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2015 w JavaScript przez Mnrock Nowicjusz (210 p.)

Witam
Tworzę własną stronę internetową, która będzie dosyć obszerna i chcę zadbać o porządek kodu. Na stronie głównej są odnośniki do innej zawartości diva "content" aktualnie zmieniam tą zawartość poprzez js:

Tu w html w divie content:

onclick="wymienTresc('opis1', 'content');"

Tu kod js:

function wymienTresc(id, where)
{
    document.getElementById(where).innerHTML = dane[id];
}

dane['opis1'] = 'treść która zastąpi się w elemencie div content';

I mój problem polega na tym, że po pierwsze jest to mało czytelne, bo w tej tablicy musi być wszystko "sklejone", a po drugie nie mogę dodać do tej tablicy części kodu php np. kiedy chcę pokazać dane konta zalogowaniej osoby, przykład zawartości tablicy w js:

dane['konto'] = '<center><span style="color:3950f1">DANE KONTA</span><br/><p>Nazwa Konta: </p><?php echo $_SESSION[\'login\']; ?><p>E-mail: </p><?php echo $_SESSION[\'email\'] ; ?><p>Wiek: </p><?php echo $_SESSION[\'wiek\']."lat"; ?></center></br>'

Niestety danych typu $_SESSION nie wyświetla. (rozważam nad nauką i zrobieniem tego w AJAX ale nie jestem do końca pewny czy jest to takie "świetne"). Jakieś pomysły? 
Proszę o pomoc i pozdrawiam! 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
History API - można wykorzystać coś typu pjax: https://github.com/defunkt/jquery-pjax
0 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2015 przez Mnrock Nowicjusz (210 p.)

Ok dzięki, nie mogłem znaleźć też podobnych pytań a tu proszę są i jak nie ma innych opcji to skorzystam pewnie z AJAX posłużę się tym postem https://forum.pasja-informatyki.pl/25896/unikniecie-odswiezania-strony-z-wykorzystaniem-ajax-oraz-php

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 4,573 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2016 w JavaScript przez Gh0sT321 Nowicjusz (160 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 1,341 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2015 w JavaScript przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 493 wizyt

93,437 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,671 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...