• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Game dev i moja przyszłość - parę pytań ;)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
408 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez DeniS1 Początkujący (410 p.)
edycja 22 stycznia 2022 przez DeniS1
Jestem w 8 klasie. Od niedawna zacząłem uczyć się C# aby zacząć tworzyć gry w Unity. Jeszcze nie wiem czy chcę powiązać z tym swoją przyszłość, dlatego mam parę pytań:

- Czy łatwo o wypalenie zawodowe?

- Z tego co słyszałem to Unity game developer to ta biedniejsza strona game devu, to prawda?

  Jeśli tak to gdzie zarabia się lepiej?

- Ile mniej więcej zarabia game developer (wiem, że to zależy jaki projekt itd... ale mi chodzi średnio)

- Jak z ofertami pracy?

- Jeśli miałbym powiązać z tym swoją przyszłość to jaki kierunek mam wybrać (może polecicie jakąś fajną szkołę)?

 

Chciałbym stworzyć kilka gier i poczytać wasze odpowiedzi/opinie/sugestie aby zobaczyć czy na pewno chcę to robić w życiu.

 

Jakimkolwiek programowaniem interesuje się już parę lat, zawsze zastanawiałem się w jaki sposób zrobiono gry w które grałem, bądź strony które przeglądałem. Jeśli tworzenie gier nie przyniesie mi wystarczającej satysfakcji i pieniędzy (chyba każdy kto uczy się programowania nie chce zarabiać 4k, owszem robię to z pasji, ale to ma być też moja praca, a fajnie byłoby coś zarabiać), to zastanawiam się nad "webówką" bądź cyberbezpieczeństem. Z tego co słyszałem webówka to pisanie cały czas tego samego kodu/żmudna praca, to prawda?

Mam zamiar się więcej dowiedzieć o cyberbezpieczeństwie, w sensie z czym to się je. A z tego co słyszałem to mam predyspozycje (mam wuja wicedyrektora w średniej i ma klasę o tym kierunku).

 

Moją ostatnią prośbą do was jest ocenienie mojego podejścia. Może zapomniałem o czymś ważnym, bądź w czymś się mylę. Nie oszczędzajcie w wytykaniu mi błędów.

 

- Denis

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 21 stycznia 2022 przez cava96 Gaduła (3,940 p.)
wybrane 22 stycznia 2022 przez DeniS1
 
Najlepsza
Wypalenie zawodowe hmmm.. pojawi się pewnie w momencie, gdy nie będziesz lubić tego co robisz, raczej społeczność w obrębie IT jest na tyle elastyczna w zmianie pracy, że przy dobrych wiatrach ciężko o takie wypalenie zawodowe.

Jeśli chodzi o pieniądze i pasje, jedno z drugim się łączy, oczywiście, że idąc do IT jak każdy marzy się o zarobkach 15,20,30k, ale musisz wiedzieć, że każdy przeważnie i tak zacznie od zarobków 2-4k na start, a jest to spowodowane dużą ilością czynników. Generalnie nie licz na to, że odrazu zarobisz kokosy, swoje musisz "odbębnić" na niższych stanowiskach aby móc nabrać doświadczenia, umiejętności i jeśli się nadasz to trafisz na wyższe szczeble kariery.

Jeśli chodzi o średnie zarobki to sprawdzaj sobie cyklicznie portale takie jak Pracuj.pl, JustJoinIT, NoFluffJobs, ITLeaders, Bulldogjob, Linkedln.

Co do wyboru technologii to moim zdaniem lepiej zacząć od tego Unity i C# (który swoją drogą ma duże wzięcie w Polsce) niż kotłować się w C++ i biblioteczkach pokroju Allegro na starszych poradnikach.

Ogólnie DevGame to nie tylko programowanie, to też pole do popisu dla różnych specjalizacji (pisanie tekstów, muzyka, grafika itd)

Szkołę, którą miałbyś wybrać to oczywiście proponuje związaną z informatyką, jeśli odwidzi C się tworzenie gier to zawsze masz podstawy, żeby iść dalej w kierunku IT :)
komentarz 22 stycznia 2022 przez DeniS1 Początkujący (410 p.)
Jako junior nie będę oczekiwał kokosów, w pierwszej pracy będę chciał jak najwięcej się uczyć, aby awansować. Ale mam nadzieję, że już jako mid jakieś fajne pieniądze będą.

 

Nauka C# jak do tej pory idzie bez żadnych większych przeszkód, ale myślę że prawdziwy test zdam, gdy napiszę grywalną grę. Gdy już nauczę się C# mam zamiar spróbować tworzyć proste grafiki 2D,  a gdy będę pewien swoich umiejętności zacznę bawić się w blenderze.  

 

Myślę, że dobrym pomysłem będzie wybranie szkoły która nie będzie skupiała się stricte na game dev'ie, bo jak sam napisałeś game dev może mi się odwidzieć.

 

Dziękuję za informacje i odpowiedzi.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 212 wizyt
pytanie zadane 17 września 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Volter11 Początkujący (270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 219 wizyt

92,540 zapytań

141,383 odpowiedzi

319,482 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...