Witam,
jestem zarejestrowany na tym forum już od jakiegoś czasu i czasami przychodzę, żeby sobie poczytać niektóre posty i popatrzeć jak jedni ludzie pomagają innym rozwiązywać problemy. Jednak dzisiaj, kiedy tak sobie czytałem, dotarło do mnie coś przez co, że tak to nazwę, "słońce w głowie przesłoniły czarne chmury". Mianowicie zdałem sobie sprawę z tego, że pomimo iż bardzo bym chciał kiedyś zostać programistą i/lub tworzyć gry komputerowe, to mimo to niewiele robię w tym kierunku (o ile nie podchodzi to w ogóle pod nic nierobienie), no i też z tego, jak bardzo mało jeszcze umiem.
Nigdy wcześniej nie myślałem nad takimi rzeczami, więc od czasów technikum nie widziałem problemu i wmawiałem sobie, że "jakoś to będzie", ale teraz z dnia na dzień coraz mocniej uderza mnie myśl, że chyba jednak nie bardzo.
Do tej pory, jedyne co "robiłem" w temacie programowania i czynności temu podobnych to była nauka HTML'a, JavaScript'a, PHP i CSS'a na poziomie wystarczającym do zdania egzaminów zawodowych (tutaj był chyba jak na razie największy mój sukces, bo egzamin EE09 zdany na 100%), 2-3 miesięczna nauka podstaw C++'a do matury z informatyki (która poszła raczej kiepsko bo 30%, a to raczej nie jest dobry wynik jak na osobę, która chciałaby zostać programistą), no i to co robię aktualnie, czyli nauka podstaw Javy, którą nadal kontynuuję, w związku z podjętymi studiami.
W związku z tym co pisałem wyżej, chciałbym zapytać gdzie, poza uczelnią, mogę się uczyć programować i czego dokładnie powinienem się uczyć, aby osiągnąć swój cel?
W jaki sposób mam podszlifować swoje umiejętności, żeby móc z czystym sumieniem powiedzieć, że dobrze znam podstawy danego języka? Istnieją może jakieś strony internetowe, na których są dostępne jakieś materiały/zadania i które zawierają jakieś opcje sprawdzania poprawności napisanego kodu?
No i jeszcze, jaki powinien być mój następny krok i kiedy poznam, że jestem gotów go postawić?
Jak sam myślę nad tymi rzeczami, to dopadają mnie jakieś bardzo ciemne myśli, więc dlatego postanowiłem napisać tutaj i się po prostu zapytać o poradę. Wiem, że przecież życia nikt za mnie nie przeżyje, ani też nie weźmie odpowiedzialności za to co zrobię, ale jednak w oparciu o mój wymarzony cel i zawód w przyszłości, może będzie ktoś w stanie odpowiedzieć na moje pytania i przynajmniej nakierować mnie na odpowiednią drogę?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady.