• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java Funckje

Object Storage Arubacloud
+1 głos
271 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2022 w Java przez michal441599 Użytkownik (530 p.)

Napisz funkcję, która jako parametr przyjmuje tablicę i zwraca sumę liczb
znajdujących się w tablicy. 

package com.company;

import java.util.Arrays;
import java.util.Scanner;

public class Main {

    public static void main(String[] args) {
   tablica();
    }
    static void tablica(){
        int[] tablica= new int[10];
        int i;
        int suma=0;
        System.out.println("Podaj 10 liczb");
        for(i=0; i< 10;i++){
            tablica[i]=getInt();}
        for(i=0;i<10;i++){
            suma += tablica[i];
        }
        System.out.println("Suma liczb z tablicy to: "+ suma);
        System.out.println("Liczby w tablicy to "+ Arrays.toString(tablica));
    }
    public static int getInt(){
        return new Scanner(System.in).nextInt();
    }
}
1
komentarz 18 stycznia 2022 przez adrian17 Ekspert (346,320 p.)
Zapomniałeś napisać, jakie w zasadzie jest pytanie :)
komentarz 18 stycznia 2022 przez michal441599 Użytkownik (530 p.)

@michal441599, Pytanie w sumie nasuwa się w tym że zaczynam dopiero z funkcjami i nie wiem czy dobrze postawilem parametr itd :D

komentarz 18 stycznia 2022 przez Wiciorny Ekspert (272,510 p.)
nie napisałeś funkcji która przyjmuje tablice i zwraca to co w temacie.
komentarz 18 stycznia 2022 przez michal441599 Użytkownik (530 p.)

Powinno być coś w stylu 

tablica(suma);

w sensie te inty dać do nawiasu żeby były parametrami i zwracały wyniki w funkcji main dobrze to rozumiem ?

komentarz 18 stycznia 2022 przez Wiciorny Ekspert (272,510 p.)
w sensie takim jakim ci napisałem, bo u Ciebie w programie nie ma żadnej funkcji która "przyjmuje tablice, zwraca sume" zobacz moją odpowiedź

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 stycznia 2022 przez Wiciorny Ekspert (272,510 p.)

Generalnie zacznij od tego, że musisz taką funkcje napisać która coś zwraca. nie jest typu void- np z wypisywaniem
Przyjmuje tablice w sygnaturze np. 

public static int sumujElementyWTablicy(int[] tablica) {
    int sum = 0;
    for (int value : tablica) { //iteruj po wartosciach 
        sum += value;
    }
    return sum; // zwroc sume 
}

najoptymalniej wykorzystac do tego jednak strumienie, jednak na twoim poziomie trudno będzie

public static int sumaWithStream(Integer[] tablica) {
    return Arrays.stream(tablica)
      .mapToInt(Integer::intValue)
      .sum();
}

obie funkcje musisz wywołać w metodzie statycznej main ... żeby zwrócić ich dane, zapisując do zmiennej 

// najpierw zwróć wynik do zmiennej potem ja wypisz
int suma = sumujElementyWTablicy(parametrTablica);

 

 

 

komentarz 18 stycznia 2022 przez michal441599 Użytkownik (530 p.)
Rozumiem ze tam gdzie pisze parametr tablica musze dodac wszystkie zmienne które użyłem w poprzedniej funkcji tak ?
komentarz 18 stycznia 2022 przez Wiciorny Ekspert (272,510 p.)

nie musisz tutaj podac tablice.... sam to napisałeś zresztą popatrz co ma sygnatura metody co przyjmuje 

public static int sumujElementyWTablicy(int[] tablica)

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 894 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2017 w Java przez Patryk Kirszenstein Bywalec (2,400 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 290 wizyt
pytanie zadane 9 września 2022 w Java przez Hubert731 Obywatel (1,650 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 617 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2022 w Java przez cfaniaczek Nowicjusz (200 p.)

92,701 zapytań

141,615 odpowiedzi

320,160 komentarzy

62,059 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...