Witam.
Ostatnio zdarzyło mi się coś takiego, że zadałem pytanie, i forumowicz na początku dopytał o coś zw. z pytaniem - oczywiście w komentarzu. W następnym komentarzu ja odpowiedziałem i forumowicz miał już jakąś odpowiedź na moje pytanie. Napisał ją jednak w następnym komentarzu i trudno mu się dziwić, bo była to niejako kontynuacja rozmowy. Konkretnie stało się to w tym temacie. Ja oczywiście dowiedziałem się o tym z powiadomień, natomiast inni forumowicze mają nieco większą trudność - dowiedzą się o nowym komentarzu dopiero, jak klikną "Ostatnia aktywność". Mam wrażenie, że podobna sytuacja pojawia się od czasu do czasu.
Przyszło mi do głowy, że pomogłoby wyświetlanie się na liście pytań, obok informacji "głosów" i "ile odpowiedzi", również "ile komentarzy". Forumowicze łatwiej orientowaliby się, że przyszedł nowy komentarz, który może też być de facto odpowiedzią.
Pojawia się kwestia, czy miałoby to być tylko "ile komentarzy do samego pytania", czy sumarycznie (również do ewentualnych odpowiedzi). Na moją intuicję wersja sumaryczna jest lepsza, łatwiejsza do zrozumienia.
Druga kwestia, czy nowy komentarz miałby "podbijać" pytanie na stronie głównej, tak jak to robią nowe odpowiedzi. Moim zdaniem nie, bo nowe odpowiedzi za szybko "zjeżdżałyby" w dół.
W ten sposób niektórzy zauważaliby, że przyszedł nowy komentarz, ale nie byłoby to zbyt nachalne. Być może temat był już poruszany, jeśli tak to sorry.
EDIT: utworzyłem nowe pytanie z ankietą zw. z problemem opisanym tutaj.