• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Arduino Uno - problem z wyświetlaczem

0 głosów
31 wizyt
pytanie zadane 3 dni temu w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez DzikieHarce Użytkownik (510 p.)
Hej

Do Arduino Uno podlączyłam wyświetlacz oled z waveshare'a(1.3inch OLED (B)), czujnik DHT11 i moduł z simem800L. Problem polega na tym, że żeby zapewnić simowi odpowiednie napięcie (4V) musiałam użyć przetwornicy. Od spodu arduino, tam gdzie podłącza się zasilanie(z zasilacza 12V), przylutowałam dwa kable, które pociągnęłam do przetwornicy, ustawiłam na 4V i podłączyłam do modułu gsm. Działa. Z tym że teraz przestał działać wyświetlacz, który, gdy zasilałam podłączając arduino do laptopa, działał normalnie. Sprawdziłam wyjścia 5V z arduino i jest tam bardzo niskie napięcie (około 2V). Próbowałam więc pobrać te 4V z przetwornicy, ale wyświetlacz dalej nie działa (DHT11 chyba działa). W dokumentacji pisze że wyświetlacz jest na 3.3V ew. na 5V. Czy to możliwe że napięcie musi być dokładnie 3.3V lub 5V? Jak sprawdzałam, to te wyjścia arduino strasznie skakały, więc to nie było stabilne 5 lub 3.3V.

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli coś jest niejasne ;P Problem jest dla mnie nieco skomplikowany.
1
komentarz 3 dni temu przez Oscar Pasjonat (22,170 p.)
A sprawdzałeś jak ta przetwornica ma podłączoną masę? Czy masa we i masa wy są połączone i czy mogą być połączone?
komentarz 2 dni temu przez DzikieHarce Użytkownik (510 p.)

Nie sprawdzałam. Czy to możliwe że mogłam wybrać nie te "bolce"? Tak je podłączyłam. To pierwsze Vcc, to oczywiście nie to drugie, pomyliłam się.

komentarz 2 dni temu przez Oscar Pasjonat (22,170 p.)
To musisz sprawdzić na schemacie/dokumentacji/płytce przetwornicy. Nie każda na wspólną masę łączącą '-' wejścia i wyjścia. Może podaj link to jakiegoś opisu. Bo jeśli masa będzie miała inny potencjał to wszystkie sygnałý się posypią.
komentarz 1 dzień temu przez DzikieHarce Użytkownik (510 p.)
To jest przetwornica LM2596 utaj jest link do dokumentacji (chyba):

https://www.alldatasheet.com/view_datasheet.jsp?Searchword=LM2596
komentarz 1 dzień temu przez Oscar Pasjonat (22,170 p.)
Wygląda dobrze, wszystkie układy aplikacyjne mają wspólną masę. Na wszelki wypadek sprawdź omomierzem, czy jest zwarcie pomiędzy minusem wejścia a minusem wyjścia. Ma być takie zupełne zwarcie, tyle samo co jak się zewrze końcówki miernika.
komentarz 1 dzień temu przez DzikieHarce Użytkownik (510 p.)
Dzięki sprawdzę. Może to właśnie te "wyjścia" z Arduino są problemem? Spróbuję ze zamienić, może to coś da.
komentarz 17 godziny temu przez DzikieHarce Użytkownik (510 p.)
Zamieniłam te dolne "bolce" w arduino. Teraz ten zewnętrzny był GND, a ten sam vcc. Nadal bez zmian. Nie mam pojęcia co tu może być nie tak. Na stabilizatorze są 2V na wyjściu. Mógł się zepsuć?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 3 dni temu przez j23 Mędrzec (169,260 p.)
wybrane 3 dni temu przez DzikieHarce
 
Najlepsza
Skoro napięcie po podłączeniu przetwornicy spada tak nisko, to mikrokontroler w ogóle rusza? Może to nie problem z wyświetlaczem, a tego, że uC dostaje za małe napięcie. Taka Atmea328P działa w przedziale 2.7V - 5.5V, ale przy zegarze 16MHz dolny próg to 4.5V.

Z drugiej strony, skoro masz przetwornicę, to dlaczego nie podłączysz jej do tego samego źródła co Arduino (czyli przed stabilizatorem)?
komentarz 3 dni temu przez DzikieHarce Użytkownik (510 p.)
Znaczy, on chyba dostaje 12V. Tam pod spodem są takie trzy bolce, z nich biorę napięcie. Ale masz rację możliwe że to przez to. Tylko jak w takim razie temu zaradzić?
komentarz 3 dni temu przez j23 Mędrzec (169,260 p.)
Ta przetwornica na płytce Arduino ma słabą wydajność prądową (to zwykły liniowy stabilizator małej mocy).
komentarz 3 dni temu przez DzikieHarce Użytkownik (510 p.)
Po zastanowieniu się - tak, to chyba to. Przetwornica kradnie prąd Arduino i dlatego nie rusza xD Na potwierdzenie, dioda L, TX i RX nie miga wcale, a gdy podłączę z usb to coś tam się świeci.
komentarz 3 dni temu przez DzikieHarce Użytkownik (510 p.)
Tylko jak to naprawić? Zasilić przez VIN? To ma jakiś sens, czy wszystko zepsuję?
komentarz 3 dni temu przez j23 Mędrzec (169,260 p.)
Podłącz przetwornicę przed stabilizatorem, czyli tam, gdzie podłączasz zasilacz. Przed podłączeniem wyświetlacza sprawdź, czy masz poprawne napięcie. Jeśli będzie, to nic nie powinno się stać. Najwyżej... dalej nie będzie działać.
komentarz 3 dni temu przez DzikieHarce Użytkownik (510 p.)
Chyba nie rozumiem. Zasilacz podłączam wtykając wtyczkę do wejścia. On wygląda jak do ładowania telefonu (no, prawie). Przetwornica bierze prąd z tych bolców pod spodem.
komentarz 3 dni temu przez j23 Mędrzec (169,260 p.)
Z pina 5V? Jeśli tak, to jest to napięcie, które zasila uC i ono pochodzi ze stabilizatora. Rzecz w tym, by stamtąd nie brać zasilana, bo wychodzi na to, że nie jest zbyt wydajne prądowo. Podłącz przetwornicę bezpośrednio do zasilacza (tylko sprawdź, czy przetwornica jest wstanie przyjąć napięcie zasilacza).
komentarz 3 dni temu przez DzikieHarce Użytkownik (510 p.)
Zasilacz ma napięcie 12V, kupiony specjalnie do arduino, więc powinno spokojnie wytrzymać. W sumie, gdyby wszystko zasilać przetwornicą to miałoby jakiś sens. Jutro spróbuję coś zdziałać i wyślę zdjęcia, bo tak to ciężko się rozmawia. Dzięki za pomoc!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 154 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2018 w Mikrokontrolery przez kubekszklany Bywalec (2,890 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 145 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2018 w Mikrokontrolery przez kubekszklany Bywalec (2,890 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 109 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2020 w Mikrokontrolery przez manager96 Bywalec (2,010 p.)

86,403 zapytań

135,162 odpowiedzi

300,254 komentarzy

57,163 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...