Witam.
Piszę nie o problemie, ale o ciekawostce znalezionej na moim smartfonie z pytaniem, czy może znacie jej przyczynę.
Miałem poprawnie działające aplikacje Facebook i Messenger, na obu byłem zalogowany na to samo konto. W ustawieniach androida - Użytkownicy i konta - na liście kont miałem jednak 2 konta Facebook - jedno o nazwie "Facebook", a druga nazwa to ciąg cyfr (dokładnie 15). Nie było tam konta "Messenger" (kiedyś było, zanim zainstalowałem Fb). Pomyślałem, że to "cyfrowane" konto wynika z jakiegoś błędu i usunąłem je w tychże ustawieniach. Potem sprawdziłem, że w obu tych aplikacjach dalej jestem zalogowany, więc najwyraźniej usunąłem konto nie mające żadnego znaczenia. Potem jednak dla sprawdzenia wylogowałem się w aplikacji Facebook - w efekcie na liście kont zmieniła się nazwa "Facebook" na 15-cyfrową (nie sprawdziłem, czy takie same cyfry jak wcześniej). Po ponownym zalogowaniu cyfry zostały, nic się nie zmieniło (drugiego konta "Facebook" już nie ma), wszystko zdaje się działać poprawnie.
Zastanawiając się nad przyczyną sytuacji, mi przychodzi do głowy, że aplikacja Fb chciała wcześniej automatycznie zmienić nazwę konta "Facebook" na ciąg cyfr (jakaś może zmiana nazewnictwa od Fb), jednak jakaś niedoskonałość systemu spowodowała, że nie usunęła się stara nazwa i stąd "podwójne" konto. Może się jednak mylę i dlatego pytam, jak to jest wg Was.
Dodatkowa informacja (może to jest jakoś powiązane), że jak w tych ustawieniach kliknę "Dodaj konto", to na liście przy ikonce Messengera jest pusty ciąg znaków, a powinien być napis "Messenger". Zresztą jak to kliknę to nie mogę dodać konta ("Obsługiwane jest tylko jedno konto na Messengerze").
Jakby co to model smartfona: Motorola Moto G5, wersja androida: 8.1.0.