• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Budynek 2 poziomowy 180m2 WIFI cały dom

0 głosów
431 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2022 w Sieci komputerowe, internet przez Matuś Nowicjusz (160 p.)
Witam. Znajomy kupił dom i ma problem z internetem. W salonie ma światłowód 600mb i router który dał dostawca internetu Huawei.
Wifi w domu to tragedia. W salonie ma pełną prędkość lecz wystarczy iść do pokoju obok i prędkość to zaledwie 200mb/s. Do góry na piętrze WiFi jest tylko w pokoju nad salonem. Niestety w budynku nie ma rozbudowanej sieci żeby do góry postawić inny router więc wpadliśmy na pomysł żeby zakupić :
Zestaw TP-Link TL-PA7017 AV1000 .
2 x TP-LINK Archer C6 na dole stanie podpięty pod Huawei i od niego pójdzie do TP-PA7017, a do góry zostanie wpięty w TP-Link TL-PA7017 AV1000.
Czy takie rozwiązanie ma sens i zadziała.
Zrobilibyśmy dwie sieci np. Dół i Góra.
U Siebie w domu mam również internet od tego samego dostawcy i ten sam router Huawei w niego mam wpiętego Archera C6 i internet śmiga aż miło z tym że dom mam parterowy.
komentarz 9 stycznia 2022 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
to jest do 600mb i takiej prędkości nie osiągniesz po wifi tym bardziej.
Sam światłowód zwykle zapewnia 40-70% tego co max, a wifi to czasami powyżej 100 mb/s nie ma szans :) dlatego uważam że światłowód na wifi jest bez sensu

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2022 przez Matuś Nowicjusz (160 p.)
Głównie chodzi żeby chociaż na piętrze był internet 100Mb/s to już w zupełności wystarczy
1
komentarz 9 stycznia 2022 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Dyskusje prowadzimy w komentarzach.
0 głosów
odpowiedź 10 stycznia 2022 przez areklipno Stary wyjadacz (11,990 p.)
Miałem podobny problem - mam dom ok 170m2. Ktoś mi polecił routery mesh. Po świętach kupiłem Tenda Mesh z 3 kostkami (może być inny producent byle zasada działania była ta sama). Pierwszą kostkę połączyłem na kablu do routera, drugą na innym piętrze i zasięg jest w każdym kącie domu (trzeciej kostki jeszcze nie podłączałem bo nie widzę sensu). Polecam.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 338 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 351 wizyt
pytanie zadane 11 października 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Wiktor Koźlik Użytkownik (950 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 226 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2025 w Sieci komputerowe, internet przez mariuszogorek449 Początkujący (310 p.)

93,734 zapytań

142,671 odpowiedzi

323,293 komentarzy

63,295 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...