• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak wrócić do części kodu?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
306 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2022 w C# przez niezalogowany
zamknięte 9 stycznia 2022

Jak mogę wrócić do danej części kodu.

Chodzi mi o powrót do początku programu.

Console.WriteLine("Podaj liczbę od 0-11");

var frpa = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
  
  if (frpa > -1 && frpa <= 11)
 {
  Console.WriteLine($"Twoja liczba {frpa}");
  frpa++;

 }
 else
  {
    Console.WriteLine("Podałeś za małą albo za dużą liczbę spróbuj jeszcze raz");

  }

  


 

komentarz zamknięcia: Znam odpowiedź
komentarz 8 stycznia 2022 przez Velta Maniak (51,890 p.)
edycja 8 stycznia 2022 przez Velta

Dlaczego właściwie chcesz wrócić do początku kodu? Jaki kłopot sprawiałby poniższy przykładowy wycinek?

int frpa = -1;
while (frpa < 0 || frpa > 11)
{
    Console.Write("Podaj liczbę w zakresie 0-11: ");
    try
    {
        frpa = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
    }
    catch (FormatException)
    {
        Console.WriteLine("Nie wprowadzono liczby całkowitej.");
        continue;
    }
    if (frpa < 0 || frpa > 11)
    {
        Console.WriteLine("Podano liczbę niemieszczącą się w zakresie.");
    }
}
frpa++;

 

komentarz 8 stycznia 2022 przez niezalogowany
Co oznacza słówko try i catch?
1
komentarz 8 stycznia 2022 przez Velta Maniak (51,890 p.)
Jeżeli spodziewasz się, że w logice programu może zdarzyć się coś, co niekoniecznie pójdzie po Twojej myśli, wtedy możesz użyć bloków try ... catch, aby obsłużyć taki przypadek. W tym przypadku taką nieoczekiwaną sytuacją byłoby wpisanie ciągu znaków zamiast liczby. Zamiast informować o wyjątku przez środowisko i ewentualnie przedwcześnie zamykać aplikację, można przekazać użytkownikowi, że coś jest nie tak i pozwolić mu działać dalej bez niespodziewanego zakończenia wykonywania.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2022 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Możesz też użyć pętli do ... while a do sprawdzenia wprowadzanych danych int.TryParse.

 

przykład  [ on-line ]

using System;

class HelloLoop {
  static void Main() {
      
    string line = new String('-', 20);
    int frpa;
    
    do
    {
        Console.Write("\n{0}\nPodaj liczbę od 0-11: ", line);
        if (!int.TryParse(Console.ReadLine(), out frpa))
            Console.WriteLine("Podaj liczbę sprobuj jeszcze raz");
        else if (frpa < 0)
            Console.WriteLine("Podałeś za małą liczbę sprobuj jeszcze raz");
        else if (frpa > 11)    
            Console.WriteLine("Podałeś za dużą liczbę sprobuj jeszcze raz");
        else // (frpa >= 0 && frpa <= 11)
            break;
            
    } while (true);

    Console.Clear();
    Console.WriteLine($"\nTwoja liczba: {frpa}");
    frpa++;
  }
}

 

–2 głosów
odpowiedź 8 stycznia 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

Nie jestem przekonany co chcesz osiągnąć, ale poczytaj o funkcji skoku w c#
https://docs.microsoft.com/pl-pl/dotnet/csharp/language-reference/statements/jump-statements

Instrukcja goto

var matrices = new Dictionary<string, int[][]>
{
    ["A"] = new[]
    {
        new[] { 1, 2, 3, 4 },
        new[] { 4, 3, 2, 1 }
    },
    ["B"] = new[]
    {
        new[] { 5, 6, 7, 8 },
        new[] { 8, 7, 6, 5 }
    },
};

CheckMatrices(matrices, 4);

void CheckMatrices(Dictionary<string, int[][]> matrixLookup, int target)
{
    foreach (var (key, matrix) in matrixLookup)
    {
        for (int row = 0; row < matrix.Length; row++)
        {
            for (int col = 0; col < matrix[row].Length; col++)
            {
                if (matrix[row][col] == target)
                {
                    goto Found;
                }
            }
        }
        Console.WriteLine($"Not found {target} in matrix {key}.");
        continue;

    Found:
        Console.WriteLine($"Found {target} in matrix {key}.");
    }
}
// Output:
// Found 4 in matrix A.
// Not found 4 in matrix B.

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,031 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 412 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2019 w C i C++ przez Konrad Gałach Użytkownik (880 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 127 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia w C# przez domngo Nowicjusz (120 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...