• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SQL Oracle - Wyświetlenie danych wraz z tekstem/opisem

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
392 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2022 w SQL, bazy danych przez Czang Kai Shrek Obywatel (1,990 p.)

Szalom! W jaki sposób mogę wyświetlić wyniki zapytania SELECT z tekstem pomiędzy danymi?
np:

MERCEDES jest najlepsza marka roku 2008
BMW jest najlepsza marka roku 2012
OPEL jest najlepsza marka roku 2014
...


Chodzi o ten tekst, który się powtarza. Widziałem, że jest to jak najbardziej możliwe.

Pozdrawiam.

1
komentarz 2 stycznia 2022 przez PreZmyK Pasjonat (21,470 p.)
SELECT UPPER(marka) || '  jest najlepsza marka roku ' || EXTRACT(YEAR FROM kolumna_date) AS "nazwa wyswietlana"  FROM ...

To jest najprostsza metoda
komentarz 2 stycznia 2022 przez Czang Kai Shrek Obywatel (1,990 p.)


thx

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 stycznia 2022 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
repeat ze zmienną datą.
komentarz 1 stycznia 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
Oracle nie ma funkcji repeat
0 głosów
odpowiedź 1 stycznia 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
select rpad('*', 10, '*')
from dual;

Funkcja rpad  RPAD( string1, padded_length [, pad_string] ) może to zastąpić 
https://docs.oracle.com/cd/E11882_01/server.112/e41084/functions159.htm#SQLRF06103

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 167 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2023 w SQL, bazy danych przez haitoke Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 152 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,476 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2019 w SQL, bazy danych przez AdrianK Początkujący (320 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...