• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zdjecia na stronie po zmniejszeniu okna

Object Storage Arubacloud
0 głosów
272 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2022 w HTML i CSS przez Andrzej Hnatiuk Początkujący (350 p.)
Witam,

Pisze strone od podstaw i jak zmniejszam okno to mi zdjecia wychodza po prawej stronie.

https://codepen.io/andrzej-hnatiuk/pen/wvrmeNL?editors=1100

W codepen zdjec nie widac ale w VScode widac i wtedy problem jest lepiej widoczny.

Chcialem zeby po zmniejszeniu okna zdjeca ustawialy sie w pozycji poziomej i napis ze zrodlem byl pod nimi.

Jak moge to zrobic?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 1 stycznia 2022 przez pablop76 VIP (123,120 p.)

Użyj flex-wrap

komentarz 1 stycznia 2022 przez Andrzej Hnatiuk Początkujący (350 p.)
edycja 1 stycznia 2022 przez Andrzej Hnatiuk

Dzieki,

A jak zrobic zeby miedzy zdjeciami byl odstep kilka px i zeby zrodlo bylo przyklejone do ostatniego zdjecia.

komentarz 1 stycznia 2022 przez pablop76 VIP (123,120 p.)

Jeżeli chodzi o odstęp to wystarczy margines dodać do zdjęć, a dodanie źródła to mamy znacznik cite, lub jeżeli podpisujemy zasób to figcaption, lub to i to

<figure>
    <img src="https://via.placeholder.com/220?text=figcaption + city"
         alt="szare tło">
    <figcaption>szare tło z zerwisu via placeholder
      <cite><a href="https://via.placeholder.com/100">Źródło: https://via.placeholder.com/100</a></cite>
    </figcaption>
</figure>
figure {
    border: thin #c0c0c0 solid;
    display: flex;
    flex-flow: column;
    padding: 5px;
    max-width: 220px;
    margin: auto;
}

figcaption {
    background-color: #222;
    color: #fff;
    padding: 3px;
    text-align: center;
}
cite a{
  display: block;
  color: white;
}

 

0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2022 przez Andrzej Hnatiuk Początkujący (350 p.)
edycja 2 stycznia 2022 przez Andrzej Hnatiuk

Dzieki,

Z tym marginesem to faktycznie pomoglo, natomiast z tym zrodlem to zastosowalem inny sposob.

Pojawil sie kolejny problem. W wersji mobilnej jest biala linia.

 

Najpierw probowalem ustawic 

    section{
        width: 100%;
    }

potem 

@media (max-width:420px){
    section{
        width: 100%;
    }
}

Nie pomoglo.

Link do calego kodu: https://codepen.io/andrzej-hnatiuk/pen/xxXWYjx

W codepen niektore zdjecia sie nie otwieraja ale w VScode juz tak.

komentarz 2 stycznia 2022 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
Jest kilka rzeczy do poprawy. Ogólnie jest problem z responsywnością obrazów, modelem pudełkowym elementów, niełamliwością długich wyrazów w  tekście.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,796 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,175 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 309 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2015 w HTML i CSS przez niezalogowany

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,553 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...