• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyrzucenie danych z bazy do tabeli

Object Storage Arubacloud
+1 głos
398 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2021 w Egzaminy zawodowe przez Ravor56 Nowicjusz (130 p.)
edycja 25 grudnia 2021 przez Ravor56

Witam niedługo mam egzamin ee09 i przerabiam egzaminy z poprzednich lat. Cały czas mam problem ze skryptami, i tu mam pytanie: co robię źle, że dane z bazy danych nie chcą się wyświetlić w tabeli?

Przedstawiam kawałek kodu:

 

<table>
    
      <tr>
         <th>CZAS</th> <th>KIERUNEK</th> <th>NUMER REJSU</th> <th>STATUS</th>

      <?php
    
        $polaczenie=mysqli_connect("localhost", "root", "", "egzamin") OR DIE("Brak polaczeniea z baza danych");
            
            $zapytanie=("SELECT `czas, ``kierunek`, `nr_rejsu`, `status_lotu` FROM `przyloty` ORDER BY `czas` ='ASC'");
            $wynik = mysqli_query($polaczenie, $zapytanie);
                
                
                while($row = mysqli_fetch_array($wynik))
                {
                echo "<tr>";
                echo "<td>".$row["czas"]."</td>";
                echo "<td>".$row["kierunek"]."</td>";
                echo "<td>".$row["nr_rejsu"]."</td>";
                echo "<td>".$row["status_lotu"]."</td>";
                echo "</tr>";
                }
        
        mysqli_close ($polaczenie);
    
    ?>

</table>

 

komentarz 25 grudnia 2021 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
Kod źródłowy umieść w dedykowanym bloczku
komentarz 26 grudnia 2021 przez VBService Ekspert (252,740 p.)

@Ravor56,  Tu masz jeszcze "drobny" błąd, brakuje "domknięcia" tag-u <tr>

<table>
    <tr>
        <th>CZAS</th> <th>KIERUNEK</th> <th>NUMER REJSU</th> <th>STATUS</th>
    </tr>
<?php

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 25 grudnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Arkusz EE.09-05-21.01-SG kolega przerabia :)

Masz błąd w zapytaniu, a ściślej niepotrzebny jest w nim znak równości i ASC też bez odwrotnych apostrofów (lub nawet bez ASC, bo to domyślny kierunek sortowania).
komentarz 25 grudnia 2021 przez Ravor56 Nowicjusz (130 p.)

Tak jest, to właśnie ten arkusz :)

Zmieniłem i niestety nie działa

$zapytanie=("SELECT `czas, ``kierunek`, `nr_rejsu`, `status_lotu` FROM `przyloty` ORDER BY `czas`");

komentarz 25 grudnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Odpowiem jak informatyk: u mnie działa :)

Co masz w tym komunikacie błędu, bo na zrzucie nic nie widać?

W nazwie kierunek masz dwa odwrotne apostrofy na początku, zmień na jeden, a po nazwie czas nie masz żadnego - dodaj.
komentarz 25 grudnia 2021 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)

@Ravor56 Tak jak wspomniałem, musisz jeszcze poprawić apostrof w zapytaniu przy kolumnie czas.

komentarz 25 grudnia 2021 przez Ravor56 Nowicjusz (130 p.)

@SzkolnyAdmin, FATAL ERROR: UNCAUGHT TYPEERROR: MYSQLI_FETCH_ARRAY(): ARGUMENT #1 ($RESULT) MUST BE OF TYPE MYSQLI_RESULT, BOOL GIVEN IN D:\XAMPP\HTDOCS\02322105272\LOTNISKO.PHP:38 STACK TRACE: #0 D:\XAMPP\HTDOCS\02322105272\LOTNISKO.PHP(38): MYSQLI_FETCH_ARRAY(FALSE) #1 {MAIN} THROWN IN D:\XAMPP\HTDOCS\02322105272\LOTNISKO.PHP ON LINE 38

1
komentarz 25 grudnia 2021 przez Ravor56 Nowicjusz (130 p.)

@Jakub 0, Dzięki wielkie smiley

Nie spodziewałem się, że tam może być błąd 

1
komentarz 25 grudnia 2021 przez Ravor56 Nowicjusz (130 p.)

Dzięki 

Działa smiley

0 głosów
odpowiedź 25 grudnia 2021 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)

Nie opisałeś jaki dokładnie otrzymujesz rezultat. Niemniej ten fragment mi się nie podoba:

     $zapytanie=("SELECT `czas, ``kierunek`, `nr_rejsu`, `status_lotu` FROM `przyloty` ORDER BY `czas` ='ASC'");

Przyznam, że "czas,  " to dość nietypowana nazwa na kolumnę w tabeli wink

komentarz 25 grudnia 2021 przez Ravor56 Nowicjusz (130 p.)

Powinno wyświetlić coś takiego:

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 535 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 186 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 145 wizyt

92,552 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,534 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...