• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Spring Boot - aplikacja dla wielu stron internetowych

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
377 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2021 w Java przez bartzdev Użytkownik (780 p.)

Witam,
pracuję obecnie nad systemem aktualności dla stron internetowych. Do tego celu używam Spring Boot + Thymeleaf + biblioteka javowa z edytorem tekstu. 
Stworzyłem admin panel, opcje dodawania i usuwania aktualności, wszystko się wyświetla na stronie głównej w odpowiednim miejscu.
I teraz przychodzi moje pytanie. Chciałbym, aby ta aplikacja była łatwa do zainstalowania przez każdego, kto chce jej użyć na swojej stronie internetowej. Niestety, z moją dotychczasową wiedzą, znaczy to tyle, że każdą stronę musiałbym wrzucić do folderu templates, aby wszystko działało. Jeżeli zatem będzie 20 osób, które chciałyby mieć aktualności na swojej stronie - 20 razy muszę przerzucić pliki strony do projektu, ewentualnie pozmieniać coś w konfiguracji, zbudować aplikację i wysłać użytkownikowi.
Istnieje jakiś lepszy sposób, aby nie trzeba było podmieniać za każdym razem tych plików? Zrobić z tego coś w rodzaju "standalone application".
Myślałem o czymś w stylu skryptu, który po prostu by kod aktualności (razem z thymeleafowymi zmiennymi) generował automatycznie pod np. divem "recentNews", aczkolwiek nie jestem pewien czy takie rozwiązanie będzie w ogóle miało prawo działać.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)

Zastosować musisz do tego narzędzie - budowania twojej aplikacji najlepiej Maven, Gradle. 
To jest narzędzie kompilacji, pakietowania, odpalania testów, ustawienia konfiguracji i dzieki temu wszystko możesz ustawić do plików wykonywalnych, które wrzucasz w CD - Delivery np na serwer i to po prostu wystarcza jedno uruchomienie, lub automatyczne aktualizacje. 
https://maven.apache.org/index.html 

-> najlepiej tworzyć coś na bazie tworzenia archetypu 

mvn archetype:generate -DgroupId=com.yourapp.app 
                       -DartifactId=swingapp  
                       -Dversion=1.0-SNAPSHOT

bardziej chodzi mi o to, żebyś aktualny projekt skonwertował do jarki mavenowej 

https://www.baeldung.com/executable-jar-with-maven

poczytaj trochę, gradle też jest ciekawy, w pewnych etapach lepszy -> ale czasami trudniejszy w zrozumieniu podczas startu. 

komentarz 23 grudnia 2021 przez bartzdev Użytkownik (780 p.)

Korzystam z mavena cały czas, i w zasadzie to nie tego w ogóle dotyczyło pytanie.
Wiem jak zbudować aplikacje, chodzi mi raczej o fakt, że aby obsłużyć jakąś stronę internetową ze spring bootem - muszę dodać jej pliki do folderu templates, tak samo pliki css itp. Chciałbym natomiast tak budować aplikacje, aby nie trzeba było za każdym razem przerzucać tych plików, żeby to było w jakiś sposób zautomatyzowane i oszczędziło mi sporo czasu.

komentarz 23 grudnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)
no to źle masz zbudowany projekt i nie stworzyłeś archetypu, więc " to że korzystasz z mavena' np przez IDE i spring boota nie oznacza że projekt jest w ogóle aplikacją mavenową, musisz odpowiednio zbudować pliki na aplikacje i niestety wrzucić na serwer, z zaplanowaną aktualizacją w pluginach mavena
komentarz 3 stycznia 2022 przez bartzdev Użytkownik (780 p.)
W takim razie mógłbyś mnie mnie ukierunkować na odpowiedni tor? Przyjrzałem się mavenowym archetypom i nadal nie wiem, w jaki sposób miałoby to działać przy przykładzie aktualności wymienionym w temacie.
Mam zbudować archetyp i potem na jego podstawie tworzyć nowe projekty, od razu z całą implementacją i api? Innymi słowy - dla każdego klienta tworzyć nowy projekt i dorzucić odpowiednie pliki .html do folderu templates?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 388 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2017 w Java przez Ola Kalisz Początkujący (320 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 353 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2020 w Java przez nieznajomy121 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 505 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2019 w Java przez krzy123 Początkujący (260 p.)

92,973 zapytań

141,938 odpowiedzi

321,180 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...