• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nieznany błąd - Linux

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
231 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)

Hej, mam na linuxie OpenSuse Leap 15.0 błąd z którym się nigny nie zetknąłem, a mam na nim dane których nie moge stracić. 

wynik journalctl -b0 -p3:

linux-rxd5 systemd[1]: Timed out waiting for device dev-disk-by\x2did-md\x2duuid\x2d437f797f:391cd46e:b634ba9a:f661840b.device.

linux-rxd5 kernel: XFS (md2): Internal error XFS_WANT_CORRUPTED_GOTO at line 2886 of file ../fs/xfs/linxfs/xfs_ialloc.c. Caller xfs_difree+0x116/0x100 [xfs]

linux-rxd5 kernel: XFS (md2): I/0 Error Detected. Shutting down filesystem

linux-rxd5 kernel: XFS (md2): Please umount the filesystem and rectify the problem(s)

linux-rxd5 systemd[1]: Failed to mount /home.

linux-rxd5 systemd[1]: Failed to start Load AppArmor profiles.

Czy wiecie co mogę zrobić żeby naprawić /home i odzyskać dane?

komentarz 21 grudnia 2021 przez danehcan Obywatel (1,170 p.)
możesz opisać w jakiej sytuacji wyskakuje bład
komentarz 21 grudnia 2021 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)
Po prostu przy uruchamianiu systemu. Mam obawy czy nie przez to że grzebałem w etc/default/grub.

 

System sie nie uruchamia wyskakuje konsola "aby naprawić wpisz haslo root" nawet ekranu logowania nie ma
2
komentarz 21 grudnia 2021 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Co pokazuje systemctl status /home ?

System sie nie uruchamia wyskakuje konsola

Skoro masz dostęp do terminala i mogłeś wywołać komendę journalctl, to system się jednak uruchomił.

komentarz 22 grudnia 2021 przez danehcan Obywatel (1,170 p.)

System sie nie uruchamia wyskakuje konsola "aby naprawić wpisz haslo root" nawet ekranu logowania nie ma

@Pawel1995, wpisz

sudo passwd root 

następnie wpisz hasło do konta administratora, później pokaże żeby wpisać nowe hasło root.

I wtedy zrestartuj kompa wpisz hasło do root i niech naprawia

 

komentarz 22 grudnia 2021 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)

@j23, wyskoczyło:

linux-rxd5:# systemctl status /home

• home.mount - /home

Loaded: loaded (/etc/fstab; generated; vendor preset: disabled) 
Active: failed (Result: exit-code) since Wed 2821-12-22 88:24:18 CET: 2min 39s ago
Where: 	/home
What: 	/dev/disk/by-uuid/9d530d2f-37c1-45f5-8e91-4c62d7723c7e
Docs:	man:fstab(5)
		man:systemd-fstab-generator (8) 
Process: 657 ExecMount=/usr/bin/mount /dev/disk/by-uuid/9d530d2f-37c1-45f5-8e91-4c62d7723c7e /home -t xfs (code=exited, status=32)

gru 22 08:24:07 linux-rxd5 systemd[1]: Mounting /home... 
gru 22 08:24:10 linux-rxd5 systemd[1]: home.mount: Mount process exited, code=exited status=32
gru 22 08:24:10 1inux-rxd5 systemd[1]: Failed to mount /home. 
gru 22 08:24:10 linux-rxd5 systemd[1]: home.mount: Unit entered failed state.

 

@danehcan, ale dostęp do root mam. To właśnie po wpisaniu hasła mam konsole. Chyba z tą naprawą to chodzi o naprawienie ręczne.

komentarz 22 grudnia 2021 przez danehcan Obywatel (1,170 p.)

wyślij to co pokaże 

systemctl status systemd-modules-load.service

może to rzuci światło na całą sprawę

komentarz 22 grudnia 2021 przez danehcan Obywatel (1,170 p.)

U mnie na linux w /home są pliki urzytkowników więc spróbuj

cd /home 
ls 
cd [nazwa folderu któru się pokaże]
ls

i spróbuj kopiować pliki np na pendive

komentarz 22 grudnia 2021 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)

wyskoczyło cos takiego:

linux-rxd5: # systemctl status systemd-modules-load.service

• systemd-modules-load.service - Load Kernel Modules
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-modules-load.service; static; vendor preset: disabled)
Active: active (exited) since Wed 2821-12-22 08:24:03 CET: 58min ago
  Docs: man:	systend-modules-load.service(8) 
		man:	modules-load.d(5)
Process: 485 ExecStart=/usr/lib/systemd/systemd-modules-load (code-exited, status=0/SUCCESS) Main PID: 485 (code-exited, status=0/SUCCESS)
Tasks: 0 (limit: 4915)
CGroup: /system.slice/systend-modules-load.service

Natomiast w /home nie ma żadnych plików i folderów

1
komentarz 22 grudnia 2021 przez danehcan Obywatel (1,170 p.)

Uruchom systemctl restart systemd-modules-load.service
A następnie spróbuj ponownie status systemctl systemd-modules-load.service

Uruchom je jako root

komentarz 22 grudnia 2021 przez danehcan Obywatel (1,170 p.)

Oraz póżniej

sudo pacman -R virtualbox-guest-utils virtualbox-guest-dkms

może to coś pomorze

1
komentarz 22 grudnia 2021 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

@Pawel1995, 

Próbowałeś naprawiać system plików w partycji /home (xfs_repair)? 

komentarz 22 grudnia 2021 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)
Teraz kopiuje dysk na inny (HDD Row copy) zeby sie nie bawic na głównym dysku tylko na kopii. Niestety zajmnie to czas do jutra

 

Zamierzam spróbowac narzędzia fsck lub czegos do naprawy grub'a
komentarz 22 grudnia 2021 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
A co tu GRUB ma do rzeczy?
komentarz 22 grudnia 2021 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)
Nie znam gruba wiem ze w nim grzebałem przed tą awarią. Możliwe że to są rzeczy niezwiązane.
komentarz 23 grudnia 2021 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)

@j23, cos poszło nie tak z tym fsck. Znaczy za szybo sie skończyło niejako natychmiast. Podejrzewam że cos nie tak odpaliłem:

linux-rxd5: # sudo umount /dev/md2 
	umount: /dev/md2: nie zamontowany.
	
linux-rxd5: #sudo fsck -p /dev/md2 
	fsck z pakietu util-linux 2.31.1
	/sbin/fsck.xfs: XFS file system. 
	
linux-rxd5: # sudo mount /dev/md2
	[5590.127145] XFS (md2): Internal error XFS_WANT_CORRUPTED_GOTO at line 2086 of file ../fs/xfs/libxfs/xfs_ialloc.c. Caller xfs_difree+0x116/0x180 [xfs]
	[5590.127961] XFS (md2): 1/0 Error Detected. Shutting down filesystem
	[5590.128884] XFS (md2): Please umount the filesystem and rectify the problem(s) 
	mount: /home: nie można odczytać superbloku na /dev/md2. linux-rxd5: #

@danehcan, Zrobiłem te pierwsze dwie komendy i wynik jest taki:

linux-rxd5: # systemctl status systemd-modules-load.service 
• systemd-modules-load.service - Load Kernel Modules
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-modules-load.service: static: vendor preset: disabled) 
Active: active (exited) since Thu 2821-12-23 10:48:31 CET: 1h 9min ago
Docs: 	man:systemd-modules-load.service (8)
		man:modules-load.d(5)
Process: 982 ExecStart=/usr/lib/systemd/systemd-modules-load (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 982 (code=exited, status=0/SUCCESS)

gru 23 10:48:31 linux-rxd5 systemd[11: Starting Load Kernel Modules...
gru 23 10:48:31 linux-rxd5 systemd[1]: Started Load Kernel Modules.

Natomiast nie wiem czemu mam cos robic z "virtualbox" bo my nie mówimy o wirtualce, ale o fizycznym serwerze na fizycznym dysku.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2021 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)

UDAŁO SIE!!! Serdecznie dziękuję @j23 oraz @danehcan  za udzielone odpowiedz oraz aktywność w rozmowie.

Rozwiązaniem problemu było:

linux-rsd5: xfs_repair -L /dev/md2

linux-rsd5: sudo mount /dev/md2

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 228 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2022 w Systemy operacyjne, programy przez Hycuk Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 632 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2018 w Inne języki przez Misiek Mądrala (5,300 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 81 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...