• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Omówienie kodu html i css

Object Storage Arubacloud
0 głosów
410 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Czy mógłby ktoś omówić ten kod 

<html lang="pl">
 
<head>
     
    <meta charset="utf-8"><meta>
     
    <meta http-equiv="X-UA-COMPATIBLE" content="IE=edge, chrom=1" />
     
    <title>strona główna</title>
     
    <link rel="stylesheet" href="styl.css" type="text.css"/>
     
</head>
 
<body>
 
        <p>Zmiana koloru</p>
 <span>Zmiana koloru</span>
 
 
 
</body>
</html>
body
{
    background-color:gray;
 
}
p
{
animation: color 2s linear infinite;
-webkit-animation: color 2s linear infinite;
}
span
{
animation: kolor 1s linear infinite;
-webkit-animation: kolor 1s linear infinite;
}
/* rozwiązanie 1. */
@keyframes color
{
  0%{color:white;}
  50%{color:red;}
  100%{color:white;}
}
@-webkit-keyframes color
{
  0%{color:white;}
  50%{color:red;}
  100%{color:white;}
}
/* rozwiązanie 2. */
@keyframes kolor
{
  0%{color:white;}
  100%{color:red;}
}
@-webkit-keyframes kolor
{
  0%{color:white;}
  100%{color:red;}
}

Chodzi mi przede wszystkim o omówienie css. 

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
wybrane 29 sierpnia 2015 przez Paweł123
 
Najlepsza

Jest stworzona animacja dla znacznika p i span.

Animacja dla znacznika p wykonuje się w nieskończoność i zmieniają się kolory:

  • 0 sekund: kolor tekstu jest biały
  • 1 sekunda: kolor tekstu zmienił się na czerwony
  • 2 sekunda: kolor tekstu zmienił się na biały

Animacja dla znacznika span wykonuje się także w nieskończoność (infinite):

  • 0 sekund: Kolor tekstu jest biały
  • 1 sekunda: Kolor tekstu zmienił się na czerwony

Ale po kolei:

animation: color 2s linear infinite;

Oznacza to, że wywoływana jest animacja "color". Trwa ona dwie sekundy, czas trwania tej animacji jest stały i wykonuje się ona automatycznie.

@keyframes color
{
  0%{color:white;}
  50%{color:red;}
  100%{color:white;}
}

Jest to definicja animacji. 

Te animacje i wywołania z przedrostkiem "-webkit-" są przeznaczone dla takich przeglądarek jak Google Chrome, Opera i Safari.

Pozdrawiam.

komentarz 29 sierpnia 2015 przez Anonim Mądrala (6,000 p.)
Drugie rozwiązanie w sekundę przechodzi do czerwieni, a potem od początku.
komentarz 29 sierpnia 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
A sorry. Zagapiłem się. Już poprawiam.
komentarz 29 sierpnia 2015 przez Anonim Mądrala (6,000 p.)
Tak się składa, że jest to moje rozwiązanie :)
komentarz 29 sierpnia 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
Wiem. Chciałem jednak podać tutaj rozwiązanie, a nie odsyłać do internetu. Nie wiem czemu, ale zawsze wolę mieć rozwiązanie podane w odpowiedzi na pytanie,
komentarz 29 sierpnia 2015 przez Anonim Mądrala (6,000 p.)
edycja 29 sierpnia 2015 przez Anonim
Bardzo dobre wytłumaczenie kodu :)
0 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2015 przez Anonim Mądrala (6,000 p.)

Podałem linka z kursem: http://kodcss.pl/kurs-css/lekcje/dzial-1/keyframes-selektory-czasu-animacji

Niepotrzebnie tworzyłeś nowe pytanie, mogłeś napisać to w komentarzu.

komentarz 29 sierpnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Mam pytanie: czy @keyframes wyparło np. @-webkit-keyframes? Jak się dobrze orientuję, to tylko to pierwsze jest ustandaryzowane.

komentarz 29 sierpnia 2015 przez Anonim Mądrala (6,000 p.)
Nie wiem, w kursie, z którego się uczyłem było -webkit-, nie sprawdzałem tego.

EDIT: Na MDN jest z webkit: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/animation
komentarz 30 sierpnia 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Bez webkit animacje się sypią na niektórych przeglądarkach, np androidowej.
komentarz 30 sierpnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Czyli najlepiej wpisywać zawsze kilka wersji, czyli bez przedrostka, z -webkit-, -o- i -ms-? O dziwo na MDN są wszystkie wersje oprócz -ms-. Czyli IE/Edge obsługuje standard CSS jako jedyny?! smiley

komentarz 30 sierpnia 2015 przez Anonim Mądrala (6,000 p.)
Wbrew pozorom IE też może zaskoczyć, choć rzadko tak się dzieje.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 285 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2015 w HTML i CSS przez Nlvg Użytkownik (550 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 812 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 962 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2015 w Offtop przez Dronojad Obywatel (1,980 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...