• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pisze program gdzie wpisując do tablicy kolejne wartości pokazuje mi jej statystyki: suma, średnia i wartość najwyższa.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
296 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2021 w C i C++ przez Steked Nowicjusz (120 p.)
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
	float divide = 1, sum = 0;
	int counter = 1;
	setlocale(LC_CTYPE, "Polish");
	
	for(int i = 0; ; i++)
	{ 
		int tab[i];
		
		cout<<"Wpisz dane: ";
		cin>>tab[i];
		sum+=tab[i];
		
		cout<<"Suma wynosi: ";
		cout<<sum<<"\n";
		
		cout<<"Średnia wynosi: ";
		cout<<(sum/divide)<<"\n\n";
		divide++;
		for(int k = 0; k < counter; k++)
		{
		if (tab[0] < tab[k])
			tab[0] = tab[k];
		}
		counter++;
		cout<<tab[0]<<"\n\n";
	}
	return 0;
}

Cześć.

Jestem dość nowy w C++. Problem polega na tym, że zawsze za piątym razem gdy wpisuję wartość, zmienna wyznaczająca wartość największą tablicy zwraca wartość 34 i potem się psuje. Nie mam pojęcia co zrobiłem źle, naprowadzi mnie ktoś, albo chociaż wskaże poprawną drogę?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2021 przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)
edycja 15 grudnia 2021 przez Pawel1995

1. Brak warunku w pętli for

2. int tab[i]; przed pętla bo za każdym razem tworzysz ja na nowo. [całą tablice zamiast chcianej zmiennej]

3. tab[0] = tab[k]; nie ma sensu nadpisywanie jednej i tej samej zmiennej

 

Skasowałem setlocale(LC_CTYPE, "Polish"); oraz zmieniłem punkt 1. na  int* tab = new int[i];

U mnie działa poprawnie:

 

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    float divide = 1, sum = 0;
    int counter = 1;

    for (int i = 0; ; i++)
    {
        int* tab = new int[i];

        cout << "Wpisz dane: ";
        cin >> tab[i];
        sum += tab[i];

        cout << "Suma wynosi: ";
        cout << sum << "\n";

        cout << "Średnia wynosi: ";
        cout << (sum / divide) << "\n\n";
        divide++;
        for (int k = 0; k < counter; k++)
        {
            if (tab[0] < tab[k])
                tab[0] = tab[k];
        }
        counter++;
        cout << tab[0] << "\n\n";
    }
    return 0;
}

 

komentarz 15 grudnia 2021 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
edycja 15 grudnia 2021 przez j23

A gdzie podziało się delete[]? Indeksujesz poza zakresem. No i sens użycia tablicy w tym zadaniu jest żaden.

int* tab = new int[i]; nie realokuje tablicy, a jedynie nadpisuje wskaźnik na starą wskaźnikiem na nową (co oczywiście powoduje wyciek). Ergo - zmiana tak samo błędna jak u OP, tylko zgodna ze standardem C++ ;)

1
komentarz 15 grudnia 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)
Po co szukać max za każdym razem w całej tablicy. Podobnie jak suma, maksymalna wartość może być liczona na bieżąco, jeśli nowo wczytana liczba jest większa do aktualnego max to uaktualniamy max i już.

Tak w ogóle nie znamy dokłądnej treści zadania/założeń programu, więc można założyć że tablica jest wystarczająca. Za mało danych by stwierdzić jaka implementacja jest najlepsza.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 397 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 826 wizyt
pytanie zadane 16 marca 2020 w C i C++ przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 141 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...