• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przełożenie dysku na inny system

0 głosów
1,322 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Jakub Świniarski Początkujący (260 p.)
Skopiowałem cały dysk z systemu linux włącznie z bootowaniem i chcialem przełożyć dysk do innego kompa i odpalić system, jednak miałem problemy, takie że w ogóle się nie odpalał (do biosu mogłem wejść) . Domyślam się, że jest to problem ze sterownikami, bo dysk ktory został sklonowany odpalił się na tym komputerze z którego go kopiowałem. Teraz mam pytanie, czy można pobrać sterowniki i zrobić taki "uniwersalny" dysk który odpali się na wiekszości komputerów, nie zależnie czy bedzie to intel czy amd.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 15 grudnia 2021 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
wybrane 16 grudnia 2021 przez Jakub Świniarski

Najlepsza

To nie sterowniki. Sprawdź w pliku /etc/fstab, czy masz poprawnie przypisaną partycję systemową.

komentarz 16 grudnia 2021 przez Dev Ox29A Dyskutant (8,400 p.)

@Jakub Świniarski, Pokaż co zawiera grub.conf

komentarz 16 grudnia 2021 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

@Jakub Świniarski, Skoro masz wyjęty dysk z kopią, to listing z fdisk pokazuje stan komputera źródłowego, tak?

Jeśli tak, to już wiadomo, w jakim trybie komputer docelowy powinien działać -> UEFI. Jeśli teraz masz ustawiony tryb legacy (lub po prostu masz komputer bez UEFI), to ta instalacja nie odpali.

komentarz 17 grudnia 2021 przez Jakub Świniarski Początkujący (260 p.)

@j23, tak. Nie uważam, że to stwierdzenie jest błędne, ale dlaczego tak uważasz?

Co w tym fdisk o tym mówi?

Nie za bardzo rozumiem różnice pomiędzy UEFI i BIOS.

Dla pewności tak wygląda BIOS w źródłowym PC:

a tak na docelowym:

1
komentarz 17 grudnia 2021 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
edycja 17 grudnia 2021 przez j23

Nie uważam, że to stwierdzenie jest błędne, ale dlaczego tak uważasz?

Chyba nie rozumiem, o jakie twierdzenie chodzi :|

Co w tym fdisk o tym mówi?

To:

Device       Start       End   Sectors  Size Type
/dev/sda1     2048   1050623   1048576  512M EFI System

Partycja EFI, która jest wymagana dla trybu UEFI. W przypadku trybu Legacy i tablicy partycji typu GPT wymagana jest oddzielna partycja BIOS-Boot.

Z grafik niewiele można wyczytać. Ale w Dellu wejdź do Settings -> General -> Boot Sequence. Tam powinna być - jeśli jest w tej wersji BIOS-u - możliwość przełączenia trybu bootowania.

komentarz 22 grudnia 2021 przez Jakub Świniarski Początkujący (260 p.)

@j23,  udalo sie. Faktycznie to musial byc problem z typem UEFI - BIOS.

Sprawdzilem na innym PC i zadzialalo. Srobuje jeszcze z konfiguracja tak jak pisales w porzedniej wiadomosci. Dzieki

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 349 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2021 w Sprzęt komputerowy przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 381 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2021 w Systemy operacyjne, programy przez yapyap Obywatel (1,730 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 356 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2025 w Sprzęt komputerowy przez whiteman808 Mądrala (5,560 p.)

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...