• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadania z regex

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
837 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez MKolaj15 Bywalec (2,270 p.)
Witam, mam do zrobienia kilka zadań związanych z wyszukiwaniem i zmianą odpowiednich słów w tekście, poprzez terminal w Linuxie. Doszedłem do tego, że do takich operacji używa się komendy 'sed'. Umiem zrobić prostą podmianę słów w wierszach, ale nie mam pojęcia jak zrobić te zadania. Czy byłby w stanie ktoś mi z tym pomóc? Z góry dziękuję.

Podmień każde słowo występujące po słowie „na” na słowo „PJA”np. „Czyż zgodzisz się żyć na wsi, zdaleka od świata,”na  „Czyż zgodzisz się żyć na PJA, zdaleka od świata,”

•Zamień miejscami słowo „były” ze słowem następującym po nimnp. „Grządki widać, że były świeżo polewane;”na  „Grządki widać, że świeżo były polewane;”

•W trzyliterowych słowach zaczynających się od „J” odwróć kolejność liternp. „Teraz, kiedy już mamy Ojczyznę kochaną,”na  „Teraz, kiedy żuj mamy Ojczyznę kochaną,”

•Po każdym ze słów: „sybir”, „cesarz”, „kupy”, „głąb”, dodaj frazę „(sic!)”np. „Raz już wiedli na Sybir; potem Austryjacy,”na  „Raz już wiedli na Sybir (sic!); potem Austryjacy,”

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 227 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez MrJ_ Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 592 wizyt
pytanie zadane 31 października 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Patryk Bieganski Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 190 wizyt
pytanie zadane 4 października 2016 w Systemy operacyjne, programy przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)

93,435 zapytań

142,429 odpowiedzi

322,664 komentarzy

62,800 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...