• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bardzo proszę o pomoc

0 głosów
331 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kasia609 Nowicjusz (140 p.)
Jak napisać program, który dla podanej tablicy liczb całkowitych int tab[] = {};
znajdzie w niej liczbę najmniejszą oraz największą, a później wyliczy iloczyn liczby największej i najmniejszej.

Nie potrafie tego zrobić zawierając int tab

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 grudnia 2021 przez pvalue Dyskutant (9,100 p.)
Ogólnie, nie napisane jaki język. Ale aby uzyskać najmieniejszą i największa wartość tablicy należy ja posortować.
2
komentarz 13 grudnia 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,420 p.)
Ogólnie nie jest to prawda. Wystarczy raz "przelecieć" tablicę (+ kilka zmiennych) by znaleźć element największy i najmniejszy. Zwykle to znacznie szybsze niż sortowanie.
komentarz 13 grudnia 2021 przez kasia609 Nowicjusz (140 p.)

Chodzi o c++ 

Napisałam program który znajduje minimalna i maksymalną wartość ale bez pomocy int tab, przeszukałam cały podręcznik i nie mogę znaleźć odpowiedzi lub pomocy jak to zrobić.

0 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,350 p.)
Ogólnie robi się to tak, jak napisał Oscar:

1. Definiujesz liczbę_min jako pierwszy element tablicy i liczbę_max również jako pierwszy element tablicy (pamiętaj o indeksowaniu tablicy od zera).

2. "Przelatujesz" przez resztę tablicy w pętli i jeżeli:

a) aktualny element jest mniejszy do liczby_min, podstawiasz go jako wartość liczby_min

b) aktualny element jest większy do liczby_max, podstawiasz go jako wartość liczby_max

3. Po wyjściu z pętli masz znalezione obie liczby.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,146 wizyt
pytanie zadane 14 września 2023 w Bezpieczeństwo, hacking przez Dawidpl Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 312 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Headhunter Gaduła (4,450 p.)
–7 głosów
2 odpowiedzi 1,161 wizyt

93,772 zapytań

142,730 odpowiedzi

323,382 komentarzy

63,367 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...