• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak pokierować nauką?

VPS Starter Arubacloud
+5 głosów
276 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez RadoszSzymon Obywatel (1,570 p.)
Witam. Z racji tego, że szanuję Wasz czas to nie będę się bardzo rozwodził nad problemem.

Zacząłem naukę programowania od pythona. Dalej się go uczę i mam pytanie: Jak dobrze zarządzić swoją nauką jeśli chodzi o programowanie webowe? Czy taka kolejność edukacji będzie odpowiednia:

1. HTML 5 +CSS

2. PHP

3.Java script

4. My SQL

5. Pythona będę się uczył systematycznie i dobrze będzie jeśli w tym etapie rozszerzę go o Django?

Czy polecacie koniecznie naukę C++?

7 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
,,,C ++ matką wszystkich języków" nie musisz się tego uczyć, moim zdaniem jeżeli kręci cie web developerka ucz się htmla i css na początku, to jest prosty język tylko opisujesz to co robisz, na jednej kartce rysujesz bohatera, na drugim kolorujesz i poprawiasz kształty :)
+2 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez joker Nałogowiec (31,150 p.)
Taka kolejność może być, chociaż ja osobiście na twoim miejscu najpierw nauczył bym się Javascript'u a potem PHP. Nie musisz koniecznie uczyć się C++ jeśli Cie nie interesuje, ale na pewno pomógłby Ci zrozumieć takie języki jak Javascript i PHP, ponieważ dużo je łączy.

Pozdrawiam serdecznie
+2 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Nie wiem czy koniecznie musisz uczyć się Pythona, nie lepiej najpierw opanować C++ żeby potem błyskawicznie ogarnąć JavaScript i PHP (podobna składnia)? O HTML+CSS to nie muszę mówić, je trzeba w webie mieć opanowane. MySQL współgra z PHP więc po nauczeniu się PHP zacznij uczyć się tej technologii (lub równolegle z PHP). Radziłbym poznać najpierw C++ i troche w nim pokodować, to nauczy dobrych praktyk koderskich i przybliży obiektowość.
+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez Valtuil Pasjonat (22,460 p.)

Ja bym zmienił trochę kolejność:

1. HTML 5 +CSS

2. PHP + MySQL

3.Java script

Ponieważ: na początku tworzysz szkielet strony -> następnie "ożywiasz" go w PHP i dodajesz zmienny kontent w MySQL -> a pod koniec upłynniasz go JavaScript'em.

Ogólnie zawsze warto znać C++ jednak jeśli interesuje cię programowanie webowe to lepiej się nie zmuszać by się nie zniechęcić.

+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (13,980 p.)
Według mnie najważniejsze jest poznać 1 język! Może być to oczywiście python(też jest OOP), jeżeli wiesz więcej niż z C++. Chodzi tutaj o zrozumienie co to jest funkcja, klasa, polimorfizm jak używa się tych elementów.
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Są - podobno - trzy szkoły nauki programowania:
1. Naucz się c++ i przejdź do kolejnych języków
2. Od razu ucz się języka w którym chcesz kodzić
i trzecia opcja, którą w sumie niedawno zasłyszałem:
3. Naucz się Pythona i przejdź do kolejnych języków.

Ja osobiście lubię punkty 1 i 2. Siebie przypisałbym do punktu pierwszego, bo wiele znajomych mi to polecało i w sumie nie żałuję - jak rzucam sobie okiem na kody z innych języków, to wszystkie są bardzo podobne do siebie.

Python dla mnie jest dziwacznym językiem. Albo się go kocha albo nienawidzi - ja należę do tej drugiej grupy, ale w sumie przez to, że miałem słabych nauczycieli na kursie na studiach. ;)

Podałem Ci trzy scieżki rozwoju, które usłyszałem od znajomych. Na koniec przykład - mój były współlokator uczył się C++ bardzooo długo, później ogarnął Jave w niecałe 2 miesiące, a później z dnia na dzień zaczął pisać w Objective-C.

Wybór należy do Ciebie.

Powodzenia!
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez RadoszSzymon Obywatel (1,570 p.)

Dzięki za podpowiedzi, zacznę przygodę z C++ i jednocześnie popracuję nad projektem stronki-bloga na początku w HTML i CSS, ciekawy i prosty layout mam w głowie. Później zacznę JS i wprowadzę kolejne poprawki, a na końcu przejdę do MySQL i PHP, aby dopracować mechanikę strony. Myślę, że taki układ będzie korzystny. Miłego wieczoruwink

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 2,145 wizyt
0 głosów
12 odpowiedzi 1,092 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 315 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...