• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Histogram - zliczanie wystąpień każdej z liter

Cloud VPS
0 głosów
1,124 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2021 w Java przez xTMx3 Obywatel (1,560 p.)
Witam,

dostałem zadanie, aby napisać funkcję wykonującą histogram tekstu, czyli zliczania ile razy każda z liter występuje we wpisanym przez użytkownika tekście ( liczone są tylko litery, bez rozróżniania wielkich i małych ). Ma ona zwracać tablicę zawierającą ilości tych zliczonych liter.

Myślałem żeby może w jakiś sposób posortować te wszystkie litery i dopóki będą cały czas te same obok siebie zliczać je, a kiedy nastąpi zmiana litery to wyzerować licznik i liczyć od nowa dla kolejnej litery, ale za żadne skarby nie przychodzi mi żaden pomysł jak zrealizować to w programie (o ile takie rozwiązanie byłoby w ogóle poprawne).

Dodam jeszcze, że to zadanie z zajęć z uczelni, więc nie ma potrzeby wymyślania jakichś bardzo skomplikowanych rzeczy, a nawet wręcz odwrotnie, bo dobrze by było jakby rozwiązanie było jak najprostsze.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,110 p.)
wybrane 5 grudnia 2021 przez xTMx3

Najlepsza
Nie znam dobrze Javy, ale w innych językach robi się to tak:

1. Tworzysz tablice o rozmiarze równym liczbie liter w alfabecie (czy w tekście występują ogonki?). Początkowe wartości wszystkich komórek ustawiasz na zero.

2. Przeglądasz cały tekst znak po znaku i - gdy wystąpi dana litera - inkrementujesz odpowiednią komórkę (dla "a" i "A" komórkę z indeksem zerowym, dla "b" i "B" z indeksem 1, itd.). Cała trudność polega na powiązaniu indeksy komórki z daną litera - tu przydają się kody znaków. Jeżeli język obsługuje tablicę asocjacyjną (indeksowaną np. znakami) sprawa jest jeszcze prostsza.
komentarz 5 grudnia 2021 przez xTMx3 Obywatel (1,560 p.)
Napisałem coś "po swojemu"  według twojej podpowiedzi i działa.

Dziękuję za pomoc :)

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 1,031 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2022 w C i C++ przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 652 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2020 w Java przez jasper93 Obywatel (1,310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 416 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2022 w C i C++ przez Pysa6 Nowicjusz (220 p.)

93,466 zapytań

142,460 odpowiedzi

322,733 komentarzy

62,846 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...