• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przeliczanie temperatury z Celsjusza na Kelwiny

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,694 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2021 w Python przez Magnikor Początkujący (390 p.)
edycja 6 grudnia 2021 przez Magnikor

Wie ktoś jak użyć tutaj pętli while która będzie powtarzała podana funkcje do momentu gdy użytkownik sam zrezygnuję z dalszego wprowadzania danych w konsoli?

celsius_temperature = float(input('Podaj temperature w Celsjuszach:'))
def przeliczanie_temperatury(temperatura_celsjusz):
    temperatura_kelwin = temperatura_celsjusz + 273.15
    return temperatura_kelwin
print(przeliczanie_temperatury(celsius_temperature))

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2021 przez Inn Gaduła (4,300 p.)

Funkcja działa prawidłowo, input podany przez użytkownika zapisz w zmiennej a następnie za jej pomocą wywołaj funkcję

celsius_temperature = float(input('Podaj temperature w Celsjuszach:'))
def przeliczanie_temperatury(temperatura_celsjusz):
    temperatura_kelwin = temperatura_celsjusz + 273.15
    return temperatura_kelwin
print(przeliczanie_temperatury(celsius_temperature))

 

komentarz 5 grudnia 2021 przez Magnikor Początkujący (390 p.)
Dzięki za pomoc, a wiesz jak umożliwić użytkownikowi skorzystanie z tej funkcji dowolna ilość razy w konsoli? Domyślam się ze trzeba użyć pętli w programie tylko nie wiem jak to napisać.
komentarz 5 grudnia 2021 przez Inn Gaduła (4,300 p.)
Jeśli dobrze Cie rozumiem, to najłatwiej będzie to zrobić za pomocą pętli while która przerwiemy dopiero wtedy gdy użytkownik zrezygnuję z dalszego wprowadzania danych.
komentarz 6 grudnia 2021 przez Magnikor Początkujący (390 p.)
Dokładnie o to mi chodzi tylko nwm jak ta pętla powinna wyglądać.
0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2021 przez edek99 Nowicjusz (140 p.)

Funkcja nie ma inputa, input znajduje się w programie głównym. Celem tego programu jest przywołanie tej funkcji.

Z tego, co widać, ta funkcja działa bardzo dobrze.

Tutaj jest przykład jak przetestować funkcje. 


Pozdrowienia.

Podobne pytania

+3 głosów
1 odpowiedź 10,549 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2017 w C i C++ przez kuras Początkujący (390 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 6,214 wizyt
pytanie zadane 20 października 2016 w C# przez Serengeti Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 186 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2020 w Sprzęt komputerowy przez Trygonus Nowicjusz (120 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,543 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...