• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

granice ciągu

0 głosów
584 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2021 w Matematyka, fizyka, logika przez mn130496 Gaduła (3,640 p.)
witam

mam za zadanie policzyć granicę ciągu :

a) (1+2+...+n) / n ^2

b) sqrt(n^2 + 4n+1) - sqrt(n^2+2)

Niestety nie za bardzo wiem jak:

w podpunkcie a zabrać się za liczenie tej granicy to znaczy wiem że metodą jest wyciągnięcie największej potęgi przed nawias ale nie wiem jak rozumieć te kropki i jak to wszystko zapisać. Co do podpunktu b wiem że trzeba pomnożyć to przez sprzężenie tylko w momencie jak zapisze to to wychodzą mi jakieś działania z którymi nie mogę sobie poradzić. Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu tych granic?. Z góry dziękuję

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,350 p.)
1. Kropki oznaczają kolejne liczby (3, 4, 5, i ta dalej aż do n-1). W liczniku masz sumę, zatem podziel każdy składnik sumy przez mianownik i wtedy policz granicę.

2. Tak, należy pomnożyć i podzielić przez wyrażenie ale ze znakiem plus pomiędzy pierwiastkami.

Podpowiedzi i przykładów poszukaj na Matemaksie - Matematyka maksymalnie prosta (dział Studia).
1
komentarz 4 grudnia 2021 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
W pierwszym do n, nie do n-1. Generalnie nie dzielimy każdego składnika, a po prostu robimy z tego "wzór"(chyba, że to miałeś na myśli) i będzie. Mamy wzór ogólny an=1+(n-1)*r. Wieć an=n. Wzór na sumę to sn=((a1+an)/2)*n po podstawieniu mamy sn=((1+n)/2)*n. Uprościć, podzielić przez n^2 i mamy granicę.
komentarz 4 grudnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,350 p.)
Pytający pytał o kropki, a te oznaczają w jego przypadku pominięte liczby, czyli te, które mu podałem. Z drugą częścią faktycznie się pospieszyłem, mamy wyrażenie typu inf/inf, czyli należy zsumować "górę". Ale po rozwinięciu wzoru na sumę wyrazów ciągu arytmetycznego i tak będzie musiał rozbić całość na 3 ułamki.
1
komentarz 4 grudnia 2021 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)

Myślałem o tej części. 

Kropki oznaczają kolejne liczby (3, 4, 5, i ta dalej aż do n-1).

Z tego co kojarzę to jest to szereg rozbieżny, więc sigma od 1 do n.

W praktyce wystarczy jeden. Mając to sn=((1+n)/2)*n i już po podzieleniu przez n^2 mamy (n+1)/2n. Granica z tego, to 1/2. Oczywiście przy założeniu, że granica zbiega do plus nieskończoność. 

komentarz 4 grudnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,350 p.)
Siadaj, bardzo dobrze :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 973 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 321 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2019 w Matematyka, fizyka, logika przez Kacperek_code Obywatel (1,690 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 399 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2018 w Matematyka, fizyka, logika przez Szahid Pasjonat (20,970 p.)

93,777 zapytań

142,736 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,381 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...