• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Komunikat błędu kompilacji chromiumembedded/cef E0079 oraz C2059 w VS 2019 (v142) SDK 10.0

Object Storage Arubacloud
0 głosów
337 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2021 w C i C++ przez troian1337 Użytkownik (720 p.)
zamknięte 7 grudnia 2021 przez troian1337

Witam, mam do swojej aplikacji załączony projekt "chromiumembedded/cef". Niestety próba kompilacji kończy się komunikatem błędu związanym z plikiem cef_dom.h, chodzi dokładnie o tą linijkę: 

virtual CefRefPtr<CefDOMNode> GetNextSibling() = 0;

Zwraca dwa komunikaty błędu:

E0079 - oczekiwano specyfikatora typu

C2059 - błąd składniowy: „,” 

Nie wprowadzałem żadnych zmian w kodzie, kompilację wykonuje w Visual Studio 2019 (v142) SDK 10.0 Standard jeżyka C++ (ISO C++ 14), Standard jeżyka C (Starsza wersja programu MSVC) 
 

Podrzucam link do projektu na GitHub: https://github.com/chromiumembedded/cef

komentarz zamknięcia: Znalazłem rozwiązanie, w katalogu base znajduje się klika plików które nieprawidłowo oczekują 2 wartości z funkcji GetNextSibling, która zwraca domyślnie tylko jedną, można albo dodać 0, 0 jako odpowiedź, albo zmienić  odwołania do funkcji, GetNextSibling aby przyjmowały tylko jedną wartość.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 grudnia 2021 przez TOM_CPP Pasjonat (22,640 p.)

Jeżeli nie potrzebujesz zmodyfikowanej postaci CEF, to na stronie https://cef-builds.spotifycdn.com/index.html#windows64  znajdują się już zbudowane (domyślne) wersje, które możesz podpiąć pod swój projekt bez ich wcześniejszej kompilacji.

komentarz 3 grudnia 2021 przez troian1337 Użytkownik (720 p.)
tzn. ja do projektu dodaje nagłówek 'cef_dom.h' i on pluje mi błędem podczas próby kompilacji projektu.
komentarz 3 grudnia 2021 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
W jaki sposób go dołączyłeś? Czuję, że nie może po prostu odnaleźć reszty nagłówków.
komentarz 6 grudnia 2021 przez troian1337 Użytkownik (720 p.)
edycja 6 grudnia 2021 przez troian1337
Pierwszy plik:

#include "include/cef_app.h"

Drugi plik:

#include "include/cef_render_process_handler.h"
#include "include/cef_client.h"
#include "include/cef_v8.h"
#include "include/cef_browser.h"

Trzeci plik:

#include "include/cef_app.h"
#include "include/cef_client.h"

Biblioteka znajduje się w katalogu ../../Extern/include/

Linki na 100% są ok bo tak samo mam zaimplementowane

1. cryptopp
2. libjpeg
3. lzo
4. minini_12b

i inne.

Dodatkowo przed wywaleniem Errora otrzymuje komunikat Warning C4003:

zbyt mało argumentów wywołania makra podobnego do funkcji „GetNextSibling”

Poniżej dokładny zapis logów, może to w jakiś sposób pomoże:

1>CefClientApp.cpp
1>G:\Source\Extern\include\include\cef_dom.h(259,33): warning C4003: zbyt mało argumentów wywołania makra podobnego do funkcji „GetNextSibling”
1>G:\Source\Extern\include\include\cef_dom.h(259,33): error C2059: błąd składniowy: „,”
1>G:\Source\Extern\include\include\cef_dom.h(271,33): warning C4003: zbyt mało argumentów wywołania makra podobnego do funkcji „GetFirstChild”
1>CefClientHandler.cpp
1>G:\Source\Extern\include\include\cef_dom.h(259,33): warning C4003: zbyt mało argumentów wywołania makra podobnego do funkcji „GetNextSibling”
1>G:\Source\Extern\include\include\cef_dom.h(259,33): error C2059: błąd składniowy: „,”
1>G:\Source\Extern\include\include\cef_dom.h(271,33): warning C4003: zbyt mało argumentów wywołania makra podobnego do funkcji „GetFirstChild”
1>CefClientV8ExtensionHandler.cpp
1>G:\Source\Extern\include\include\cef_dom.h(259,33): warning C4003: zbyt mało argumentów wywołania makra podobnego do funkcji „GetNextSibling”
1>G:\Source\Extern\include\include\cef_dom.h(259,33): error C2059: błąd składniowy: „,”
1>G:\Source\Extern\include\include\cef_dom.h(271,33): warning C4003: zbyt mało argumentów wywołania makra podobnego do funkcji „GetFirstChild”
1>Generowanie kodu...

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 120 wizyt
pytanie zadane 28 października 2021 w Android, Swift, Symbian przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 398 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez viGor Użytkownik (740 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 505 wizyt
pytanie zadane 19 października 2020 w C i C++ przez sebastian970 Użytkownik (710 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,552 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...