• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór pomiędzy szkołą a pracą

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
301 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez chmieluziomal Początkujący (450 p.)

Cześć wszystkim!

Znajduję się w wielkiej rozterce, ponieważ muszę podjąć decyzję, która będzie decydowała o mojej dalszej przyszłości.

Jestem uczniem 3 klasy w jednym z lepszych techników w Szczecinie na profilu technik informatyk. Od prawie 2 lat pracuję jako Front-End Developer w małej firmie zajmującej się tworzeniem materiałów marketingowych dla deweloperów.

Roboty zaczyna być coraz więcej, klientów coraz więcej oraz pieniądze są coraz większe. Przez to musiałem zaniedbać szkołę, a efektem jest zagrożenie z matematyki (rozszerzenie) i wiszenie na włosku z j. polskiego. Najgorsze jest to, że przez ciągły wzrost obowiązków dochodzę do momentu, w którym nie będę już w stanie dalej pogodzić pracy i nauki w szkole. Mając lekcje od 7 do 15, brakuje mi najzwyczajniej w świecie czasu, aby obsłużyć taką ilość klientów i zleceń. 

Wpadłem na pomysł, aby przenieść się do liceum dla dorosłych. Dzięki temu będę mógł skupić się na swojej pracy, szkołę będę miał tylko 4 dni w miesiącu i zdobędę wykształcenie średnie oraz świadectwo maturalne. Niestety, ale w ten sposób stracę zawód. 

Pytanie brzmi - czy rzeczywiście ten papier jest mi tak potrzebny, gdybym w przyszłości chciał zmienić swoje miejsce pracy? Czy nie wystarczy mi doświadczenie i umiejętności, które już posiadam?

Prawdę mówiąc, ta szkoła jest dla mnie i tak tylko i wyłącznie formalnością. Idąc do niej, liczyłem, że nauczę się czegoś nowego i rozwinę się jeszcze bardziej. W praktyce niestety wyszło, że jeśli chodzi o programowanie, to żaden nauczyciel nie posiada takiej wiedzy jak ja. Na lekcjach zawodowych zajmuję się swoimi rzeczami, nauczyciele nie zwracają na mnie uwagi, a na koniec i tak ze wszystkiego mam 6-stki. 

Z drugiej strony jestem już w 3 klasie i pozostało mi 1,5 roku nauki. Na wakacje pierwszy egzamin zawodowy, a w następnym roku drugi egzamin i matura. 

Nie chcę stracić swojej pracy i chcę zarabiać pieniądze, ale nie chcę też zaprzepaścić swojej przyszłości. Dlatego zwracam się do was, bardziej doświadczonych ludzi życiowo i zawodowo. 

Co zrobilibyście na moim miejscu?

Będę bardzo wdzięczny za każdą opinię laugh

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2021 przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)
Moim zdaniem, jeżeli jesteś pewny stabilności swojej aktualnej pracy i ciągłego rozwoju w niej, nie ma co się męczyć w technikum z wielu powodów.

Poświęcając się 100%  pracy w zawodzie jesteś w stanie nauczyć się dużo więcej niż w szkole, to jest po prostu inny poziom. Liceum zaoczne wydaje się ciekawą opcją, tym bardziej że matura, jeszcze dla Twojego rocznika, nie jest trudna.

Mając rzetelne umiejętności, które jesteś w stanie praktycznie wykazać, masz większe szanse na powodzenie na rynku pracy.

Powodzenia
+1 głos
odpowiedź 1 grudnia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,570 p.)

Twoja przyszłość jako ogólnie biorąc informatyka (sprzętowca/programisty/sieciowca/webmastera) nie zależy od papierka z CKE. Do matury możesz podejść nawet po liceum dla pracujących. Nie ma co chwytać dwóch srok za ogon (szkoły/pracy). Pisze ci to praktyk - nauczyciel w zawodzie technik informatyk/technik programista i pracownik firmy informatycznej (zajmuję się w niej webówką). Nie ma się co męczyć jeszcze rok (po gimnazjum) lub dwa lata (po SP).

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 123 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 99 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 261 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Dzxx99 Nowicjusz (150 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,663 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...