• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python - wybór konkretnej książki na początek

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,333 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2021 w Python przez niezalogowany

Witam,

Już jakiś czas temu ( około roku ) zadawałem pytanie dotyczące wyboru książki do pythona (książka, a nie kurs, dlatego, że potrzebuję mieć wszystko w jednym miejscu). Otrzymałem dużo odpowiedzi za co bardzo dziękuję. W ciągu tego czasu raczej zbyt dużo nie zrobiłem. Teraz idą święta i zamierzam już wziąć się za to na poważnie. Jednak muszę wybrać 1 z 6 pozycji. 

- Python dla każdego. Podstawy programowania. Wydanie III / Michael Dawson

- Python. Nowoczesne programowanie w prostych krokach. Wydanie II / Bill Lubanovic

- Python. Instrukcje dla programisty. Wydanie II / Eric Matthes 

- Python Szybko i prosto. Wydanie II / Naomi Ceder

- Python na poważnie / Danjou Julien

- Python. Wprowadzenie. Wydanie V / Mark Lutz

Chcę was prosić o wybór konkretnej książki na początek z tego zbioru. Zależy mi na najważniejszych podstawach składni, ale i rozwinięciu tego. 

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc z waszej strony

Pozdrawiam :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 listopada 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)
wybrane 5 grudnia 2021

Najlepsza

Kierowałbym się nie tylko tym co jest Bestsellerem i ma dobre opinie, ale tym co jest już jakiś czas: nie jest strikte nowe, gdyż wtedy raz ze ma więcej opini, dwa no po prostu liczba egzemplarzy kupionych np. jest większa.
https://helion.pl/ksiazki/python-wprowadzenie-wydanie-v-mark-lutz,pytho5.htm#format/d

- Python. Wprowadzenie. Wydanie V / Mark Lutz 
Ta pozycja jest najbardziej "oceniana 67" dodatkowo sam polecam, nie do końca na super start-> ale niezrozumiałe rzeczy można spokojnie wyjaśnić przez internet, co też dodatkowo warto dodać python jest dosyć prosty i przyjemny więc tym bardziej jest to dobre rozwiązanie 
I przede wszystkim książka warta uwagi i to niejednokrotnie czytałem, sam też przeczytałem: 

Python. Instrukcje dla programisty

https://helion.pl/ksiazki/python-instrukcje-dla-programisty-wydanie-ii-eric-matthes,blkpy2.htm#format/d

Polecam ogólnie też sam oficjalny tutorial : https://docs.python.org/3/tutorial/
Python jest naprawdę dobrze rzowinięty i książka nie zawsze jest "dobrym rozwiązaniem" na start- ale warto mieć i warto czytać. 

0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2021 przez StBanas Nowicjusz (140 p.)
Ja wybrałbym Marka Lutza. Najwięcej wiedzy bardzo ładnie powiązanej. logiczny układ. Niestety, do czytania to trzeba mieć w tym wypadku dużo cierpliwości, bo to naprawdę obszerny materiał.
komentarz 5 grudnia 2021 przez niezalogowany
Właśnie ją postanowiłem wybrać. Już u mnie jest :)
komentarz 5 grudnia 2021 przez reaktywny Nałogowiec (42,140 p.)
Mark Lutz jest b. dobry, ale to ostatnie tłumaczenie dotyczy niestety dość starych wersji Pythona.
komentarz 6 grudnia 2021 przez niezalogowany
No to jest w większości Python 3.3

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 7,082 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 444 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2018 w Python przez Peter_Krze Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 8,839 wizyt

92,973 zapytań

141,937 odpowiedzi

321,176 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...