• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki są działy algorytmiki?

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
443 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2021 w Algorytmy przez maxkolanko1998 Gaduła (3,230 p.)
Tak jak w temacie. Jakie są główne działy algorytmiki?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 listopada 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)
wybrane 18 maja 2022 przez maxkolanko1998

Najlepsza

Algorytmika to dział- nie ma "działów algorytmiki" ten dział zajmuje się ogólnie algorytmami, te mogą się dzielić i pod tym hasłem szukałbym tego chyba co masz na myśli. 

Algorytmika – dział informatyki zajmujący się analizą oraz projektowaniem algorytmów[

Dlatego algorytmy i ich podział będzie zależny od ich wykorzystywania, złożoności, zastosowania w praktyce... są matematyczne, strikte obliczeniowe, programistyczne -> 

Klasyfikacja algorytmów

https://pl.wikipedia.org/wiki/Algorytm źródło i  tutaj bym poczytał o rodzajach ich wykorzystania  

komentarz 27 listopada 2021 przez reaktywny Nałogowiec (42,140 p.)

Niby tak, ale można wyróżnić działy czy poddziały czy specjalizacje - jak kto lubi i zakładam, że o to chodzi Maxowi. Choć nie spotkałem się z jakimś specjalnym podziałem, to na pewno można wyróżnić:

• Algorytmy grafowe
  • Algorytmy wyszukiwania
  • Algorytmy związane z szyfrowaniem danych

itd. itd.  Ale ja tego nie nazywam podziałem czy "działami algorytmiki", a po prostu grupami zagadnień algo :)

komentarz 27 listopada 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)

jakie działy algorytmiki mamy? :) 

• Algorytmy grafowe
  • Algorytmy wyszukiwania
  • Algorytmy związane z szyfrowaniem danych

to nie są działy, a rodzaje algorytmów, algorytmika jest działem.  To piszesz to Co sam napisałem. 

+2 głosów
odpowiedź 27 listopada 2021 przez wojtek_suchy Mądrala (6,880 p.)
Tutaj masz algorytmikę pod OI

http://kompendium.meetit.pl/kurs#intro0

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 414 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2023 w Algorytmy przez hharry33 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 432 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 211 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2022 w Algorytmy przez samek Nowicjusz (180 p.)

92,974 zapytań

141,938 odpowiedzi

321,180 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...