• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kryptografia praca

Cloud VPS
+2 głosów
1,226 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez bartek2003 Nowicjusz (140 p.)
Dzień dobry

Ostatnio zafascynowłem się kryptografią.Wiem  że trzeba mieć duże umijętności matematyczne. A tak jakie języki programowania wybrać, na czym skupić się najbardziej. I jak wygląda praca.

Bardzo dziękuje za odpowiedź.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 listopada 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,390 p.)

Polecam zająć się literaturą: "Nowoczesna kryptografia" w PWN-ie, na pewno się przyda.
Warto też pouczyć się teorii liczb. Tak matematyka jest tutaj bardzo ważna, to samo teorie liczbowe, algorytmiki etc.

Myślę ,że aktualnie https://mfi.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-mfi/45619/files/syl_kryptografia_i_bezpieczenstwo_systemow_informatycznyc_2017-1526252570107.pdf

tu masz informacje jakie języki są często wykorzystywane w kryptografii, 
Wydaje mi się że na stan obecny najlepiej sprawdzający się język to Python na start, do tego jest mega przyjemny
Swoje zastosowanie ma również  C++/Ruby, popatrz na listę tutaj : https://www.freelancinggig.com/blog/2017/08/04/best-programming-languages-cryptography/

0 głosów
odpowiedź 26 listopada 2021 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Jak kryptografia, to zainteresuj się Blockchainem, tam szyfrowania jest od cholery :)

Język ma raczej drugorzędne znaczenie. Najwięcej widzę ofert w BC w Java, JS, Python, C++, Go, Rust i C#. Czyli wybór jest spory.
1
komentarz 26 listopada 2021 przez Sadako Obywatel (1,240 p.)
Ja dodać mogę tylko, że w ogóle security jest teraz "modne". Nie tylko kryptografia - jak to działa nisko poziomowo, ale też jak użyć np. nie tylko wiedzieć jak działa AES, ale wiedzieć jak używa się certyfikatów, co to jest podpis cyfrowy itp. Wszystko ma u podstaw kryptografie :) Powiem, że taka wiedza przydaje się w każdej sensownej organizacji programistycznej.
komentarz 27 listopada 2021 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Nie w każdej, ale w wielu - nie wszędzie wchodzi się w takie szczegóły :) Ale masz rację, że warto znać te zagadnienia. Działki Security, tak jak BC - w nich kryptografia to podstawa.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 380 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 526 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez jeremus Maniak (59,720 p.)

93,453 zapytań

142,448 odpowiedzi

322,717 komentarzy

62,831 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...