• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP OOP nauka nowego podejścia

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
567 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2015 w PHP przez Radzik Nowicjusz (140 p.)
Cześć. Mam pytanko, jakiś czas temu napisałem pewną aplikację na podstawie wiedzy zdobytej z filmów Pana Mirka. Jest to system wspierający pracę biura podróż, nic specjalnego (just for fun). Chciałbym to teraz przepisać na obiektowy. Macie może jakieś sprawdzone źródła wiedzy, które dobrze to wytłumaczą? Z góry dziękuję za pomoc :)

3 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 29 sierpnia 2015 przez efiku

Do przeczytania...

Naprawdę warto znać :

Widzisz, nie będą Ci potrzebne stare książki o jakimś PHP i Mysqli XD...  

no, może.... poleciłbym tylko 2, ale jak się już się będziesz czuć w miarę swobodnie w OOP.

Czysty Kod - Robert C. Martin  (Must have!)

PHP Obiekty Wzorce Narzędzia.  (Nawet nawet)

Zalecam sobie pracować od początku

z PHPStormem.

komentarz 29 sierpnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

a i byłbym zapomniał !

ZMIENIĆ PODEJŚCIE. Z ->

Pierwsze koduje - potem myślę

Na

Najpierw projektuje - potem koduje

komentarz 29 sierpnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
php obiekty i wzorce to trochę później jak ogarnie podstawy oop, ta ksiązka jest pisana specyficznym językiem.
komentarz 29 sierpnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Właśnie dlatego napisałem: "jak się już się będziesz czuć w miarę swobodnie w OOP." :)
komentarz 29 sierpnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Czytałem co drugą linijkę  i mi uciekło to :D
komentarz 29 sierpnia 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
"Czysty kod" Martina jest dla mnie zbyt dogmatyczny. Jego stwierdzenia typu "dobry komentarz to ten nieistniejący" tchną radykalizmem.
+1 głos
odpowiedź 29 sierpnia 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)

Jestem na tym samym etapie.

Możesz oglądnać filmy Pana Mirka:Obiektowy C++. Możesz tą wiedzę wykorzystać w PHP.

Typowo PHP: https://www.youtube.com/watch?v=7UjHOJoMSNM

Coś do czytania:

https://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Czym_jest_programowanie_obiektowe%3F

http://www.php.pl/Wortal/Artykuly/PHP/Podstawy/Programowanie-obiektowe-dla-poczatkujacych

 

+1 głos
odpowiedź 29 sierpnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Ja bym na twoim etapie na OOP jeszcze nie przechodził.

Jeśli jednak już bardzo chcesz i poznałeś podstawy PHP (przesyłanie danych z formularza, przetwarzanie danych z formularza, znaczniki, instrukcje, podstawowe funkcje wbudowane w php, łączenie stringów, zmienne, typy danych, rzutowanie, operatory, sprawdzanie zmiennych, pętle, instruikcje warunkowe, operacje na plikach (otwieranie, odczyt itp.), tablice indexowane, operatory tablicowe, tablice wielowymiarowe, sortowanie, poruszanie się w tablicy, wyrażenia regularne, manipulacja ciągami.

Myślę, że znając tą wiedzę możesz przechodzić na OOP. Aktualnie ciężko o aktualne tutoriale (PL). Ucz się z tego co jest, a dopiero potem sptrawdzaj co się zmieniło :) Jeśli będziesz patrzał na aktualność to nigdy się nie nauczysz.

Ja polecam książkę LINK. Playlista LINK też jest dobra, ale tylko około 2 odcinki z obiektowego PHP. Ten video tutorial też jest bardzo dobry LINK (system CMS).

Pozdrawiam!

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 773 wizyt
pytanie zadane 29 października 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez UserAnonymous Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 161 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 177 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2022 w PHP przez ZnaQu Nowicjusz (130 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...