• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

strona internetowa

Object Storage Arubacloud
+1 głos
372 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2021 w Sieci komputerowe, internet przez xPUSTYx Użytkownik (740 p.)

Witam, tworzę właśnie stronę internetową w wordpressie i wgląda ona tak:

 

jakie zmiany polecacie mi wprowadzić aby wyglądała ona lepiej?

komentarz 20 listopada 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Jeśli prosisz o ocenę strony, to wygodniej by było podać do niej link (do własnego serwera, czy to na np. CodePen lub GitHub Pages), żeby można było sprawdzić ją dokładniej niż tylko po samych screenach.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 listopada 2021 przez Oskarejro Obywatel (1,220 p.)
Zdecydowanie lepiej strona wyglądałaby z transparentnymi opisami sprzętu. Zmiana czcionki również poprawiłaby efekty wizualne, ewentualnie dodać jakąś responsywność, aby te całe definicje z wikipedii miały jakieś dodatkowe elementy obok siebie, żeby nie było dużo pustej przestrzeni. Dodatkową opcją byłoby dodanie takich "pasków" lub ramek (do 5px) oddzielających obrazki, ponieważ jeśli się na siebie nachodzą, strona wygląda(moim zdaniem) źle.
0 głosów
odpowiedź 20 listopada 2021 przez VBService Ekspert (252,740 p.)
edycja 20 listopada 2021 przez VBService

Ta jak napisał

@Oskarejro,

Zdecydowanie lepiej strona wyglądałaby z transparentnymi opisami sprzętu

też tak myślę i jeszcze jakiś margines (padding, margin => css), np.:

<div class="description">
  <h3>Laptop</h3>
  <p>Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki. Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym. Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu</p>
  <img src="https://c.pxhere.com/photos/e0/a2/apple_desk_desktop_digital_iphone_macbook_pro_mockup_notebook-978945.jpg!d" srcset="https://c.pxhere.com/photos/e0/a2/apple_desk_desktop_digital_iphone_macbook_pro_mockup_notebook-978945.jpg!d" alt="The free high-resolution photo of laptop, iphone, desk, notebook, screen, apple, technology" />
</div>
body {
  background-image: url(https://images.freeimages.com/images/large-previews/48f/london-by-a-day-3-1562917.jpg);
}
 
.description {
  background-color: rgba(255,255,255,0.85);
  color: black;
  padding: 1em;
  margin: 1em;
}
.description img {
  width: 100%;
  height: 300px;
  border: 2px solid rgba(255,255,255,0.5);
}

 

komentarz 20 listopada 2021 przez VBService Ekspert (252,740 p.)
edycja 20 listopada 2021 przez VBService

Na tło można "użyć" filter

 

np. 

<div class="description">
  <h3>Laptop</h3>
  <p>Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki. Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym. Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu</p>
  <img src="https://c.pxhere.com/photos/e0/a2/apple_desk_desktop_digital_iphone_macbook_pro_mockup_notebook-978945.jpg!d" srcset="https://c.pxhere.com/photos/e0/a2/apple_desk_desktop_digital_iphone_macbook_pro_mockup_notebook-978945.jpg!d" alt="The free high-resolution photo of laptop, iphone, desk, notebook, screen, apple, technology" />
</div>
html:not(:hover) > body::before {
  filter: blur(5px) grayscale(1);
}
body::before {
  content: '';
  position: absolute;
  z-index: -1;  
  left: 0;
  right: 0;
  top: 0;
  bottom: 0;
  background-image: url(https://images.freeimages.com/images/large-previews/48f/london-by-a-day-3-1562917.jpg);
  background-repeat: no-repeat;
  background-position: center center;
  background-size: cover;
  filter: blur(3px);
  transition: all 1s;
}
  
.description {
  background-color: rgba(255,255,255,0.85);
  color: black;
  padding: 1em;
  margin: 1em;
}
.description img {
  width: 100%;
  height: 300px;
  border: 2px solid rgba(255,255,255,0.5);
}

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 576 wizyt
pytanie zadane 22 października 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Kingaaa45 Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 207 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Pszemus Nowicjusz (140 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 209 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2021 w HTML i CSS przez grewwwew Użytkownik (830 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...