• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Funkcje cyklometryczne

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+1 głos
320 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2021 w Matematyka, fizyka, logika przez Pivot Użytkownik (560 p.)
czesc, mam takie pytanie - czy funkcje cyklometryczne to jakiś mega trudny dział do nauczenia się? Jestem po liceum, trygonometrie mam dobrze opanowaną i będę teraz miał na studiach cyklometryczne stąd pytanie czy nauczenie sie działania na funkcjach cyklometrycznych jest trudniejsze od nauczenie się działania na trygonometrii?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 listopada 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,770 p.)
Definicje pewnie znasz: są to funkcje odwrotne do trygonometrycznych i ograniczone do takich przedziałów, aby były równowartościowe. Masz do nauczenia pewien zestaw wzorów (np. arcsin x + arccos x = pi/2) i na nich działasz. Nic trudnego, dasz radę jak przyłożyłeś się do trygonometrii.
+2 głosów
odpowiedź 19 listopada 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,270 p.)

to takie same funkcje ja sinusy i kosinusy tylko odwrotne do nich, pytanie jest dosyć trudne w odpowiedzi bo to zależy od osoby. 
Nic trudnego, ale wymaga trochę opanowania praktyki i nauczenia wzorów, właściwości 
Trzeba przestudiować temat, żeby miec pojęcie, sa pewne schematy, które się nie zmieniają czy właśnie właściwości - pewnych funkcji i to jak składając je otrzymujemy dalsze rezultaty 

funkcje odwrotne do funkcji trygonometrycznych

pod tym hasłem trzeba szukać materiałów jest tego masa  

https://www.matemaks.pl/trygonometria.html -> matemaks polecam oraz KhanAcademy

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 774 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2021 w Matematyka, fizyka, logika przez MateuszFisch Początkujący (250 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 613 wizyt
pytanie zadane 28 października 2017 w Matematyka, fizyka, logika przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 629 wizyt

93,439 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,674 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...