• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SQLite injection nie mogę poprawnie zastosować komendy update do zmienienia informacji w tabeli.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
326 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez Dominum_vestri Nowicjusz (120 p.)
Cześć, mam mały problem, mianowicie kilka dni temu dostałem program do testowania od mojego nauczyciela programowania. Od wczoraj zacząłem się bawić w sql injection, gdyż dostałem również zadanie by spróbować zmienić jedną konkretną wartość w bazie danych. Miejscem wpisywania kodu jest programowa wyszukiwarka, pole tekstowe i guzik szukaj. Udało mi się znaleźć nazwy tebeli, kolumn, nawet dokładne miejsce tej zmiennej! Niesety trafiłem na ścianę, gdyż nie potrafię zmienić jej wartości, cały czas wyskakuje syntax error przy słowie UPDATE. Baza danych jest utworzona na SQLite. Jedyny konkret jaki dowiedziałem się z Google to, to że UNION nie działa z UPDATE. Kody które próbowałem, lecz nie działają:

' UPDATE nazwa_tabeli SET nazwa_kolumny = 'wartość' WHERE nazwa_kolumny = 'inna warość'--

' UNION SELECT Null,nazwa_kolumny,Null,Null,Null,Null,Null from nazwa_tabeli UPDATE nazwa_tabeli SET nazwa_kolumny = 'wartość' WHERE nazwa_kolumny = 'inna warość'--

Wszystko co do tej pory znalazłem na internecie nie działało :/

Z całego serca proszę o pomoc! Nawet nie o gotowe zapytania, tylko nawet chociaż podpowiedź co robię źle :c
komentarz 6 listopada 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,400 p.)
Jakie komunikaty błędów ci się wyświetlają? Masz dostęp do bazy danych?Jeżeli tak, spróbuj wpisać zapytanie wprost w bazie i zobacz ewentualne komunikaty błędów? Może to sprawa uprawnień? Z drugiej tony twoje zapytania nie wygadają poprawnie - masz apostrofy jako terminatory polecenia oraz jako terminatory ciągów. Czy po znakach komentarza (--) coś ma być jeszcze?
1
komentarz 6 listopada 2021 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Z drugiej tony twoje zapytania nie wygadają poprawnie - masz apostrofy jako terminatory polecenia oraz jako terminatory ciągów. Czy po znakach komentarza (--) coś ma być jeszcze?

...bo to nie jest całe zapytanie. Jako SQL injection, na oko, "interpunkcyjnie" to powinno dokładnie tak wyglądać :D

komentarz 6 listopada 2021 przez Dominum_vestri Nowicjusz (120 p.)
Dokładny komunikat: An exception of class DatabaseException was not handled. The application must shut down. Exception Message: near "UPDATE": syntax error Exception Error Number: 1

Niestety nie mam dostępu do bazy danych, gdyż dostałem tylko aplikacje do testów.

Sam nie rozumiem za bardzo też co robię, gdyż dopiero zacząłem i trochę skoczyłem na głęboką wodę.

W programie jest wyszukiwarka, przez którą próbuję wpisać kod to SQL'a.

Apostrof na początku służy jako koniec tekstu, który wyszukiwarka wysyła do bazy danych. Bez niego nie mógłbym chyba pisać kodu, bo wszystko, co bym napisał bez niego, znalazłoby się między dwoma apostrofami, których nie jestem w stanie edytować (są narzucone odgórnie w kodzie wyszukiwarki) i wtedy to wszystko by uznało za tekst który szukam.

Po prostu pierwszy apostrof domyka pytanie wyszukiwarki, a komentarz na końcu usuwa niepotrzebny apostrof na końcu programu, który normalnie domykałby ten tekst.

Mam nadzieję, że mnie jakkolwiek zrozumiałeś, bo miałem ogromne problemy, żeby jakkolwiek to w ogóle opisać :/

Masz jakieś pomysły na to, jak mógłbym zmienić wartość w tabeli, poprzez tą wyszukiwarkę? Bo już tracę nadzieję że cokolwiek znajdę...

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 listopada 2021 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
W jednym zapytaniu raczej nie będzie tak łatwo je połączyć. A jeśli po prostu zrobisz drugie "zapytanie" po średniku?

W stylu https://security.stackexchange.com/a/95367
komentarz 6 listopada 2021 przez Dominum_vestri Nowicjusz (120 p.)
W tym właśnie problem, że próbowałem i całkowicie ignorowało kod po średniku.

Mogę tam wpisać cokolwiek i nawet błąd nie wyskoczy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 125 wizyt
pytanie zadane 13 października 2021 w Python przez MatiZeb Obywatel (1,160 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 201 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2018 w SQL, bazy danych przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 183 wizyt

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...