• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dalsza nauka C#

Object Storage Arubacloud
+1 głos
282 wizyt
pytanie zadane 30 października 2021 w C# przez GallAnonim17 Nowicjusz (200 p.)
Witam jak w temacie, chiałbym się zapytać jak dalej zwiększac swoje umiejętności w C#. Znam podstawy C# (zmienne, tablice, klasy, pętle itd.), umiem również rozwiązać łatwe pytania ze SPOJ'A czy z CodeForces.

Ostatnio znalazłem taką książkę na Helionie "https://helion.pl/ksiazki/c-8-0-w-pigulce-joseph-albahari-eric-johannsen,c8wpig.htm#format/d".
Jak myślicie warto jest ją kupić? Zaznaczam, że lubię się uczyć z książek. Materiały w internecie wolałbym stosować jako wiedzę uzupełniającą.

 

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 listopada 2021 przez assassin Gaduła (3,260 p.)
Nie jestem fanem uczenia się programowania z książek. Koniec końców i tak musisz pisać kod, żeby nauczyć się używania konstrukcji i tak dalej. Ja osobiście uczyłem się C# z kursów na udemy. A później spędziłem mnóstwo czasu nad własnym projektem. Im więcej będziesz pisać, tym lepiej. I jeszcze byłoby spoko, gdyby ktoś mógł sprawdzić Twój kod i dać ewentualne komentarze. Taki code review. To naprawdę dużo daje.
komentarz 7 listopada 2021 przez GallAnonim17 Nowicjusz (200 p.)
Zgadzam się z panem. Chodzi mi o to, że najpierw chcę się nauczyć z książki (jako wiedza teoretyczna) jakiegoś elementu (typu zmienna czy lista), a później napisać jakiś program oparty na tym, żeby w praktyce to przetestować i utrwalić sobie dobrze.
komentarz 7 listopada 2021 przez assassin Gaduła (3,260 p.)
Książki nie znam. Ale mogę polecić kurs na udemy:

https://www.udemy.com/course/kurs-c-sharp-od-podstaw/
+1 głos
odpowiedź 31 października 2021 przez ViniVici Początkujący (300 p.)
komentarz 4 listopada 2021 przez Siemił Mądrala (7,380 p.)

Wszystkie z wymienionych książek mają już swoje lata i poza postawami raczej są już przestarzałe. 

WithoutName48 posprawdzaj sobie frameworki WPF, ASP ale nie 5 tylko Core. Czy Unity jeśli chcesz robić gry. Jeśli chozi o książki to do WPF polecam książkę Anny Kempy 'Wprowadzdenie do WPF', Jeśli chodzi o ASP czy Unity to byle coś dla początkujących i świerzego bo te technologie bardzo szybko się rozwijają, więc trudno o coś aktualnego. 

Pamiętaj również że jeśli chcesz się rozwijać jako programista powinieneś również opanować Gita oraz podsdtawowe wzorce i praktyki.

Pozdrawiam

komentarz 5 listopada 2021 przez GallAnonim17 Nowicjusz (200 p.)

Dzięki za komentarz, ale już zakupiłem tą książkę https://helion.pl/ksiazki/c-8-0-w-pigulce-joseph-albahari-eric-johannsen,c8wpig.htm#format/d". Na razie zamierzam się z niej uczyć.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 340 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 405 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2020 w C i C++ przez dominik195k Obywatel (1,030 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 439 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...