Witam,
jakiś czas temu dostałem się na studia informatyczne, a na początku aktualnego miesiąca rozpocząłem naukę. Wszystko było by pięknie, lecz niestety mam dwa ogromne problemy. A mianowicie matematyka i razem z nią fizyka. Minęło dopiero 26 dni od rozpoczęcia roku, a ja już teraz jestem bardzo mocno w tyle i po prostu nie ogarniam tego co się dzieje na zajęciach z tych dwóch przedmiotów. Fakt faktem, że zawsze byłem bardzo słaby z tych przedmiotów, bo w technikum matmę ledwo na 3 zdałem i maturę podstawową z niej napisałem na zaledwie 58%, ale byłem przekonany, że jeśli postaram się jeszcze mocniej i wycisnę z siebie dosłownie wszystko co mogę, to jakoś dam radę na studiach informatycznych, bo bardzo, ale to bardzo chciałbym w przyszłości pracować przy komputerach w jakimkolwiek innym miejscu niż zwykły serwis komputerowy. Staram się jak mogę, ale i tak mi nie wychodzi, a na tak niskim poziomie mogę liczyć na zdanie tych przedmiotów co najwyżej we śnie.
Tak więc, opisawszy swoją sytuację, chciałbym zapytać. Czy istnieją jakieś kierunki studiów, które mają jakieś powiązania z informatyką, ale, żeby nie miały w programie nauczania matematyki i fizyki?
Dokładnego celu na własną przyszłość nie mam, kiedyś myślałem o pracy na jakimś stanowisku przy tworzeniu gier komputerowych, tylko problem w tym, że nie widziałem się na żadnym konkretnym miejscu, dlatego też jestem otwarty na bardzo wiele pomysłów i każdy sensowny na pewno rozważę.
Dodam też, że w technikum, w którym byłem przedmioty związane z informatyką, tzw. przedmioty zawodowe, nie sprawiały mi problemów. Mówię tu o rzeczach typu witryny internetowe ( html, css, javascript, php ), bazy danych, te wszystkie ustawiania routerów oraz innych urządzeń, czyli chyba ogólnie mówiąc : sieci internetowe oraz podstawy programowania ( C++ ). Nauczyłem się tego na tyle dobrze, żeby zdać porządnie egzaminy i nawet zostać przyjętym na studia. Aktualnie, na studiach, przedmioty związane z informatyką typu właśnie podstawy programowania ( tyle że tutaj w Javie ), jakieś wprowadzenia do informatyki czy jakieś logiki dla informatyków, też nie sprawiają jakichś większych problemów.
Ogólnie rzecz ujmując, skoro nie mogę uczyć się informatyki bo matematyka i fizyka nie pozwalają, może znajdzie się chociaż jeden kierunek, który pozwoli na uczenie się jakiegoś jednego konkretnego odłamu informatyki? A jak nie, to może jest szansa, że nawet po zwykłym technikum dostanę się do pracy w jakiejś firmie gdzie będę mógł pracować przy komputerze?
Nie mam żadnego pomysłu co mogę w tej sytuacji zrobić i wiem, że wyszło dużo czytania, lecz jeśli ktoś się jednak zainteresuje i postanowi pomóc, to będę naprawdę niezmiernie wdzięczny za wszelkie sugestie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.