• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak dodawać podstrony/artykuły na stronę www?

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
287 wizyt
pytanie zadane 22 października 2021 w HTML i CSS przez Maciek06 Użytkownik (680 p.)
Witam, pytanie proste.

W jaki najoptymalniejszy i najwygodniejszy sposób dodawać podstrony, bazujące na jednym schemacie do mojej strony www?

Dodam, że chciałbym uniknąć systemów CMS, typu wordpress.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 października 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
No jeśli nie korzystasz z jakiś systemów -> gotowych rozwiązań, to pewnie zależy od twojej implementacji i konfiguracji ?
Ewentualnie tutaj poszukaj rozwiązania
https://www.quora.com/What-are-the-ways-to-add-sub-pages-to-main-pages-in-blogger
0 głosów
odpowiedź 23 października 2021 przez qax Dyskutant (8,060 p.)

Wg mnie jednym z lepszych rozwiązań jest skorzystanie z czystego języka, w którym tworzysz stronę www, np. w php ja kiedyś zrobiłem tak:

Strona gółowna w pliku "/index.php":

<?php
$page_title = 'Tytuł strony głównej';
$page_description = 'Opis strony głównej';
$page_keywords = 'słowa kluczowe strony głównej';
$main_page_link = '/';
$second_page_link = '/druga-strona/'
$third_page_link = '/trzecia-strona/'
$page_content = 'główna treść strony (pobierana np. z bazy danych sql)';
require_once('/pattern.php');
?>

Druga strona w pliku "/druga-strona/index.php":

<?php
$page_title = 'Tytuł strony drugiej';
$page_description = 'Opis strony drugiej';
$page_keywords = 'słowa kluczowe strony drugiej';
$main_page_link = '../';
$second_page_link = '/'
$third_page_link = '../trzecia-strona/'
$page_content = 'główna treść strony (pobierana np. z bazy danych sql)';
require_once('../pattern.php');
?>

Trzecia strona w pliku "/trzecia-strona/index.php":

<?php
$page_title = 'Tytuł strony trzeciej';
$page_description = 'Opis strony trzeciej';
$page_keywords = 'słowa kluczowe strony trzeciej';
$main_page_link = '../';
$second_page_link = '../druga-strona/'
$third_page_link = '/'
$page_content = 'główna treść strony (pobierana np. z bazy danych sql)';
require_once('../pattern.php');
?>

Wzorzec (szablon lub szkielet) naszej witryny www w pliku "/pattern.php":

<!doctype html>
<html lang="pl">
<head>
<meta charset="utf-8" />
<title><?php echo $page_title; ?></title>
<meta name="description" content="<?php echo $page_description; ?>" />
<meta name="keywords" content="<?php echo $page_keywords; ?>" />
</head>
<body>
<header>
<nav>
<a href="<?php echo $main_page_link; ?>">Strona główna</a>
<a href="<?php echo $second_page_link; ?>">Strona druga</a>
<a href="<?php echo $third_page_link; ?>">Strona trzecia</a>
</nav>
</header>
<main>
<h1><?php echo $page_title; ?></h1>
<p><?php echo $page_content; ?></p>
</main>
</body>
</html>

Oczywiście, to jest tylko przykład, jednak obrazuje ogólnie jak może działać system własnego szablonu. Widać, że dla każdej strony tworzymy zmienne zawierające najważniejsze unikalne informacje dla danej strony, a na końcu dodajemy za pomocą require_once(); wzorzec (ang. pattern), który wypełniamy wcześniej zdefiniowanymi zmiennymi. No i możliwości są znacznie większe - ja chciałem pokazać tylko sposób implementacji takiego rozwiązania. Z góry życzę powodzenia!

komentarz 23 października 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,400 p.)
edycja 23 października 2021 przez SzkolnyAdmin

Jaką trzeba być mendą, aby minusować dobrą odpowiedź - ta w ogólnych zarysach dziąła system szablonów (+ jeszcze baza danych). qax  też komuś za skórę zalazłeś?

1
komentarz 23 października 2021 przez qax Dyskutant (8,060 p.)

Nie wiem. Może po prostu niektórzy nierozumieją moich rad. A szkoda... laugh

komentarz 23 października 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,400 p.)
Staraj się spuszczać takich "inteligentów" jak "sam wiesz co". Według mnie robisz dobrą robotę na forum i sam z ciekawością czytam twoje odpowiedzi, ponieważ wyjaśniasz problemy prostym językiem.

Ale niektórzy muszą się dowartościować umniejszając innych, takie typy tak mają. Żałosne.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 466 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 174 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 321 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2015 w PHP przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...