• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Nauka programowania - C pod Linuxa oraz Ansible w Pythonie

0 głosów
305 wizyt
pytanie zadane 11 października 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez doskanoness Obywatel (1,240 p.)
zamknięte 12 października 2021 przez doskanoness
Siema, interesuje mnie programowanie systemowe w C pod linuksa oraz takie rzeczy jak pisanie własnych modułów do Ansible w Pythonie. Skończyłem maturę parę lat temu, teraz mam praktycznie wolne do lutego. Jestem n00bem jeśli chodzi o programowanie. Czy mogę śmiało cisnąć równolegle C i Pythona skoro mam tyle wolnego czy najpierw pokodzić w Pythonie a później w C?
komentarz zamknięcia: najpierw uczę się pythona, później c
komentarz 12 października 2021 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Jak już, to brałbym się na początek za jeden język, a dopiero potem za następny. Skoro sam twierdzisz, że jesteś słaby z programowania, to całkiem możliwe, że zaczną Ci się mylić rzeczy z obu języków i summa summarum nauczysz się jeszcze mniej.
komentarz 12 października 2021 przez niezalogowany

@doskanoness, Zacznij najpierw od jakiegokolwiek języka, a najlepiej jak najprostszego. Python to dobry wybór, ale C według mnie jak na początkującego już nie. Podstawą programowania jest zrozumienie podstawowych instrukcji sterujących, obiektowości itd.

komentarz 12 października 2021 przez cava96 Gaduła (3,960 p.)

@doskanoness, 

C daje duże możliwości, ale też nie jest łatwy do opanowania. Na początek lepiej wybierz Pythona i zobacz czy w ogóle zrozumiesz o co chodzi w programowaniu. Pisanie w C wymaga odpowiedniego zrozumienia nie tylko przebiegu programu, koncepcji programowania, ale też sprzętu - w jaki sposób on działa. Python ma znacznie prostszą składnie, łatwiejszą do zrozumienia i przyjemniejsza dla osoby początkującej.

Generalnie w ciągu najbliższych lat niewykluczone jest, że C zostanie zastąpione przez Rust w jądrze Linuksa, jak i ogólnie pojawi się taki trend, więc może warto spojrzeć bardziej w stronę tego języka, który wydaje się przyszłościowy. 

Aplikacje desktopowe w Linuksie spokojnie napiszesz też w Pythonie.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 644 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 813 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 1,003 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2020 w C i C++ przez dominik195k Obywatel (1,030 p.)

93,740 zapytań

142,675 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,319 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...