• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Określenie adresu podsieci

+1 głos
953 wizyt
pytanie zadane 7 października 2021 w Sieci komputerowe, internet przez Księciunio Nowicjusz (130 p.)
Cześć,

Dostałem takie oto zadanie domowe, które przyprawia mnie o ból głowy. Dodam, że jestem uczniem na kursie KKZ INF02 i dopiero zacząłem naukę.

Bardzo bym prosił o wskazanie kierunku albo konkretnego procesu myślowego jak rozwiązać zadanie, a nie gotowe rozwiązanie. Z góry dzięki. A teraz samo zadanie:

Dany jest adres IP w postaci 100.245.121.3 Określ klasę adresu IP, a następnie dla zadanego adresu, zakładając, że z części hosta bierzemy 10 bitów na część podsieci określ:

Liczbę możliwych do zaadresowania podsieci

Liczbę użytecznych adresów IP

Maskę sieci, adres sieciowy i rozgłoszeniowy oraz zakres adresów IP dla 3 użytecznej podsieci

Adres sieciowy podsieci o numerze 15

Adres sieciowy podsieci o numerze 1000
komentarz 7 października 2021 przez VBService Ekspert (256,660 p.)
komentarz 7 października 2021 przez Księciunio Nowicjusz (130 p.)

Oglądałem ten film kilka razy i dalej nie czaję. Tzn rozumiem wszystko o czym jest mowa w filmie bo to są bardzo łatwe przykłady, ale dalej mam problem z obliczeniami dla tej 15 czy 1000 sieci  frown

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 października 2021 przez rafu007 Stary wyjadacz (12,560 p.)
Cały adres IP ma 32 bity. Maska sieciowa określa ile bitów wchodzi w zakres sieci, a ile pozostaje dla hostów.

Jeśli 10 bitów masz dla hostów to 32-10 = 22. Twoja główna sieć ma maskę 22.

Jeśli masz sieć /24 to maksymalnie możesz mieć 256 sieci z maską /32 gdzie masz tylko jeden adres IP.

Klasę adresu IP sprawdź w sobie w google.

Liczba użytecznych adresów to liczba hostów, czyli liczba dostępnych adresów - adres sieci i adres broadcastowy.
komentarz 9 października 2021 przez Księciunio Nowicjusz (130 p.)
Dzięki za odpowiedz. W tym zadaniu chodzi o to, że skoro mam podany adres IP (100.245.121.3), mam określić jego klasę (klasa A, domyślna maska /8), potem do tej klasy dodaję 10 bitów z części hosta czyli z maski /8 robi mi się maska /18. Na tym robię obliczenia czyli ilość możliwych podsieci (2 do dziesiątej), liczba użytecznych hostów (2 do czternastej minus 2). Schody się zaczynaja kiedy mam opisać informacje dla 3 użytecznej podsieci i reszta zadań

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 572 wizyt
pytanie zadane 27 października 2023 w Sieci komputerowe, internet przez sisOOO Obywatel (1,430 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 323 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 752 wizyt

93,774 zapytań

142,731 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,378 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...