• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[PHP]Zapytanie pobierające wszystkich dane oraz z sprawdzające warunek dla 5 kolumn.

VPS Starter Arubacloud
–3 głosów
259 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2015 w PHP przez misterjo Nowicjusz (180 p.)
edycja 28 sierpnia 2015 przez misterjo

Witam, sytułacja wygląda tak. Piszę sobie skrypt i mam problem podczas pobierania danych. Otóż zapytanie ma pobrać wszystkie wyniki z danej bazy dany gdzie w którejś z 5 kolumn znajduje się dana fraza. Niestety, w książkach nie miałem takie przykładu, jest mi coś takiego pierwszy raz potrzebne. Mógłbym to ominąć ale nie chce iść na łatwiznę. A męcze się z tym troche i może to być błąd przedszkolaka. Prosił bym o pomoc.

Poniżej mój kod

$option = htmlspecialchars(addslashes($_POST['cerask']));
  try
{
  $result = $baza->query('SELECT * FROM orderos_free WHERE ceroption1 = "'.$option.'" OR ceroption2 = "'.$option.'" OR ceroption3 = "'.$option.'" OR ceroption4 = "'.$option.'" OR  ceroption5 = "'.$option.'" AND status = 1');
}

 

Problemem jest to że gdy wyszukuje tylko dla ceroption1 działą bez problemu jednak gdy ma przeszukać w ceroption1-5 czy gdzie indziej użytkownik nie wybrał danej opcji to wtedy zawsze zwrca brak informacji do wyświetlenia.
 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 sierpnia 2015 przez misterjo Nowicjusz (180 p.)
Znalazłem rozwiązanie, ale jak by ktoś miał jakąś sugestię to piszcie. Bo moje wydaje się mało optymalne.
0 głosów
odpowiedź 28 sierpnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A jaki masz problem?
komentarz 28 sierpnia 2015 przez misterjo Nowicjusz (180 p.)
Aj, przepraszam już poprawiłem.
komentarz 28 sierpnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie rozumiem, zwraca dla  ceroption1 coś tam, a dla innych nie ?

Aktualnie masz wg   tabeli prawdy  0 gdy żaden or nic nie zwróci i 1 zawsze, zatem 0 w innym przypadku masz 1 i coś zwraca.
komentarz 28 sierpnia 2015 przez misterjo Nowicjusz (180 p.)
Gdy jest w ceroption1 wartość którą wybiore to ją wyszukuje. I wyświetla wszystkie dane. Natomiast ja chce aby przeszukało ceroption od 1 do 5 i jeśli gdzieś jest tam.

np. szukam aaa, i gdy jest aaa w ceroption1 to wyświetla całe dane zlecenie. A teraz dany użytkownik aaa dał w certioption 3. I dlatego chce aby sprawdziło wszystkie 5 kolumn dla każdego wiersza w tabeli i dla każdego zlecenia gdzie znajdzie to aaa to ma je wyświetlić.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 3,165 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 927 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 523 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...