• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

HTML - otwieranie pliku

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
527 wizyt
pytanie zadane 27 września 2021 w HTML i CSS przez AroF Nowicjusz (170 p.)

Cześć, 

Próbuję stworzyć listę drukarek sieciowych w lokalnym portalu web aby użytkownik mógł zainstalować drukarkę sieciową jednym kliknięciem. Wszystko fajnie działa w przeglądarce internet explorer, wyskakuje okienko z pytaniem co zrobić z plikiem. 

W chrome jest komunikat "Nie udało się uzyskać dostępu do pliku" w edge "Nie można odnaleźć pliku"

Może ktoś z forumowiczów ma pomysł jak to naprawić. 

 <div class="halaap">
				<div>
				<a href="HalaA/81.lnk" target="_blank"><img src="print.png" style="border: double" alt="PRT-081"></a>
				 <center>PRT-081</center>
				 </div>
			 </div>

Link prowadzi do skrótu który, który po dwukrotnym kliknięciu instaluje drukarkę sieciową. 

 

 

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 27 września 2021 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Nie sądzę, by przeglądarki pozwalały na otwieranie tego typu plików. IE jest mocno przestarzałą i skrajnie niebezpieczną przeglądarką jak na dzisiejsze standardy. No i jest mocno zszyty z systemem. Inne przeglądarki nie są i tego typu rzeczy najzwyczajniej w świecie nie obsługują.

Można co najwyżej spróbować dodać atrybut [download], żeby wymusić na przeglądarce ściągnięcie pliku:

<a href="HalaA/81.lnk" target="_blank" download="81.lnk"><img src="print.png" style="border: double" alt="PRT-081"></a>

 

0 głosów
odpowiedź 27 września 2021 przez neo1020 Dyskutant (8,430 p.)
nie możliwe jest odpalanie plików na PC z poziomu WEB (oprócz IE jak napisałeś^), mógłbyś zrobić w CMD np. plik *.bat który po ściągnięciu na PC uruchamia instalator drukarki

start G:\"Mozilla Thunderbird"\thunderbird.exe
0 głosów
odpowiedź 29 września 2021 przez AroF Nowicjusz (170 p.)

Próbuję z plikiem .bat, ale chrome otwiera ten plik jak txt wyświetlając treść pliku .bat. 

Sytuacja powtarza się nawet po dodaniu atrybutu download. Źle używam tego atrybutu ? 

<a href="HalaA/81.bat" target="_blank" download="81.bat"><img src="print.png" style="border: double" alt="PRT-081"></a>

 

komentarz 30 września 2021 przez AroF Nowicjusz (170 p.)
rozwiązaniem okazało się spakowanie pliku w zip i każda przeglądarka pobiera plik.7z bezp problemu. Bez znaczenia czy jest to *.bat, *ps1 lub *lnk

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 777 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 414 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2018 w JavaScript przez KamQiX Dyskutant (9,090 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 214 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2020 w HTML i CSS przez Riddick Bywalec (2,600 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...